N.Z. | 27. 8. 2020, 11:00

V New Yorku lačni čakajo na hrano v vrstah, ki so dolge kot leta 1929

V najbolj vzhodnem mestnem okrožju New Yorka se te dni vijejo po več sto metrov dolge vrste ljudi, ki čakajo na brezplačen obrok hrane. Časnik The New York Post je vrste v Queensu primerjal s podobami, ki na las spominjajo na vrste za kruh iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ko je ZDA (in Evropo) zajela velika gospodarska kriza.

Reporterji iz The New York Post so posneli pred dobrodelno organizacijo La Jornada food pantry, ki pripravlja obroke in jih nato deli ljudem na ulicah Queensa.

Med pandemijo se je število njihovih odjemalcev znatno povečalo, med drugim poročajo o kar 9000 družinah, ki na novo potrebujejo njihovo pomoč, dnevno pa razdelijo kosila še več kot 1000 ljudem, med katerimi je veliko otrok, ostarelih, mamic z majhnimi otroki. Številni izmed njih, priseljenci iz Kitajske in Mehike, ki so v teh dneh postali praktično nezaposljivi, čakajo na obrok tudi po več ur. Dolge vrste se pojavijo takoj, ko se v sosesko pripelje tovornjak s hrano.

Zaradi izjemnega povpraševanja po brezplačnih obrokih hrane se v dobrodelni organizaciji soočajo s pomanjkanjem prostovoljcem, ki bi jim pomagali razdeljevati hrano.

»Te dni se nam pogosto zdi, da nam voda že uhaja v grlo. Utapljamo se v cunamiju ljudi, ki potrebujejo pomoč,« je za The New York Post povedal Pedro Rodriguez, vodja dobrodelne organizacije.

Ne gre več za manjšo ploho dežja tu in tam. Številke so neverjetne.

Dogajanje vse bolj spominja na fotografije iz velike depresije, na katerih je človek v obleki in s kravato podal jabolko drugemu človeku v obleki in kravati.

Ker je bilo to vse, kar je imel.

The New York Post je v intervjuju z enim od čakajočim, Walterjem Barrero, izvedel, da se je ta v vrsto za hrano (zase in za svojo družino) postavil že navsezgodaj, ob 6h zjutraj. Barrera je novinarjem zaupal, da je bil pred tem zaposlen v gradbeništvu, z nastopom pandemije pa so ga pred štirimi meseci odpustili. Zdaj on in oba njegova starejša sinova nikakor ne uspejo najti noe zaposlitve. Družini so na pomoč priskočili prijatelji in sorodniki tako, da jim pomagajo zbrati vsaj za najemnino trisobnega stanovanja, v katerem živi številčna družina, njihovi želodci pa nato ostajajo prazni.

»Kaj naj rečem otrokom, ko me pogledajo z velikimi lačnimi očmi, še posebno moj 11-letni sin?« se obupano sprašuje Barrera. »Srce se mi para. Oče sem. Moral bi poskrbeti, da niso lačni.«

Po objavi prispevka z mnoštvom pretresljivih fotografij se je zganila ameriška javnost. Na družabnih omrežjih so k odgovornosti klicali Donalda Trumpa, drugi so se spraševali, kako je mogoče, da so najbolj bogati prav v teh dneh še podvojili svoje bogastvo, da bi se tretji sarkastično odzvali: »To so tiste vaše AMERIŠKE SANJE!«

Našli pa so se tudi tisti, ki kličejo k budnici.

»Pravijo, da se zgodovina ponavlja? Nikoli ni prepozno, da se še pravočasno naučimo lekcije, o kateri nas uči zgodovina.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord