29. 10. 2020, 10:20 | Vir: STA

V Nici napad z nožem zahteval smrtne žrtve, več ranjenih

Xinhua/STA

Moški je danes v cerkvi v središču Nice na jugovzhodu Francije z nožem ubil tri osebe, najmanj eni je prerezal vrat. Več ljudi je ranil, je sporočila policija. Storilca so kmalu zatem prijeli. Protiteroristično tožilstvo je odprlo preiskavo zaradi umora in poskusa umorov v okviru terorizma.

V Franciji so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad se je zgodil okoli 9. ure po lokalnem času. Policija je za AFP povedala, da je napadalec moškega in žensko ubil v cerkvi Notre-Dame, ena ženska, ki je bila huje poškodovana, pa je umrla v baru blizu cerkve, kamor se je zatekla.

Policija je območje zaprla in sporočila, da so razmere pod nadzorom.

Lokalni časnik Nice Matin poroča, da je napadalec v cerkvi eni žrtvi prerezal vrat in da so policisti napadalca "nevtralizirali s strelom" in odpeljali v bolnišnico. Eno od žrtev, ki je prišla v cerkev molit, naj bi napadalec "dobesedno obglavil", poroča britanski BBC

Župan mesta Christian Estrosi je na Twitterju zapisal, da "vse kaže na to, da se je v baziliki Notre-Dame zgodil teroristični napad". Novinarjem je nato na kraju dogodka povedal, da je napadalec "stalno ponavljal Alah Akbar (arabsko Bog je velik) tudi, ko so mu dali zdravila." Dodal je, da bo v Nico kmalu prišel francoski predsednik Emmanuel Macron.

Estrosi je napad primerjal z nedavnim umorom učitelja Samuela Patyja, ki ga je mlad Čečen usmrtil in ga obglavil, ker je dijakom med uro o svobodi govora pokazal karikature preroka Mohameda. Vsaj ena žrtev v Nici je bila napadena "z isto metodo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Eni od prič je uspelo sprožiti alarm

Eni od prič je uspelo sprožiti alarm s posebnim zaščitnim sistemom, ki ga je postavilo mesto, poroča BBC. Ženska, ki živi v bližini cerkve, je za dejala, da so ljudje kričali na ulici, slišali so se streli, z okna je videla, da prihaja veliko policistov. Tom Vannier, študent novinarstva, ki je na kraj dogodka prispel tik po napadu, pa je za BBC povedal, da ljudje jokajo na ulici.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na Twitterju sporočil, da je po napadu sklical krizni sestanek. Ob več ministrih se ga bosta udeležila tudi premier Jean Castex in predsednik Macron. V parlamentu so se žrtvam že poklonili z minuto molka.

V Franciji veljajo izredne razmere od terorističnega napada 15. januarja 2015 na satirični tednik Charlie Hebdo. V Parizu trenutno poteka sojenje pomagačem napadalcev, ki so ubili 17 ljudi. Od leta 2015 je bilo v džihadističnih napadih t.i. osamljenih volkov po državi ubitih več kot 250 ljudi.

Nica je bila 14. julija leta 2016 tarča terorističnega napada, ko je na francoski nacionalni praznik moški s tovornjakom kosil med množico in ubil 86 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.