N.Z. | 2. 6. 2020, 14:25

V odziv na smrt Georgea Floyda se je (končno) oglasila tudi Jacinda Ardern

profimedia

Potem ko je 25. maja svet obšel videoposnetek grozljive smrti Georgea Floyda, ki je umrl v nasilni aretaciji in katerega smrt je zanetila masovne proteste onkraj velike luže, so številni zaman čakali odziv dotlej tako hvaljene novozelandske premierke Jacinde Ardern.

Belopolti policist, ki se je v maniri desetletja žalostne prakse policijskega nasilja do temnopoltih državljanov povzročil smrt 46-letnika, je do danes že izgubil službo, zagovarjal pa se bo tudi pred obtožbo umora.

In medtem ko ljudje po ZDA in svetu, tudi v Novi Zelandiji se je po ulicah Aucklanda sprehodilo nekaj tisoč ljudi v znak protesta in hkrati v podporo gibanju #BlackLivesMatter, so vidnejši politiki pri obsodba ameriškega policijskega nasilja že kar pretirano previdni. Svojevrstno razočaranje je bilo zato za mnoge tudi pomenljiva tišina sicer tako hvaljene po svoji drznosti, jasnosti in sočutnosti Jacinde Ardern.

No zdaj se je vendarle oglasila. Na torkovi jutranji oddaji na RNZ. Potem, ko je bila neposredno vprašana po reakciji na smrt Georgea Floyda.

Takole je povedala:

"Ta situacija ... vsi smo videli, kaj se je zgodilo ... je grozljiva. Tudi pri nas smo se začeli o določenih stvareh spraševati. Se pogovarjati. O rasizmu, nasilju in ekstremizmu. Verjamem, da bomo s tem kot država nadaljevali. To se mi zdi pomembno za narod v celoti. Ne smemo se ograjevati pred tovrstnimi pogovori in temami."

Ardernova je nato še poudarila, da odločno zavrača oboroženo policijo v Novi Zelandiji, kasneje pa z besedami, da 'popolnoma razume sentiment protestnikov' podprla številne, ki na cestah izražajo svoje nezadovoljstvo z razvojem dogodkov, a bila vseeno zaskrbljena, ker se vse to dogaja v času, ko pandemija še ni zaras postala preteklost.

V Novi Zelandiji so v času omenjenega intervjuja beležili 1152 primerov okuženih z novih koronavirusom in 22 smrti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.