Uredništvo | 15. 12. 2023, 19:56

So v okolici Snežnika res ujeli to neverjetno redko vrsto plenilca? (VIDEO)

Facebook/LIFE Lynx/posnetek zaslona

Urno je tekel po zasneženem gozdu, je iskal svoj teritorij?

Na Facebooku projekta LIFE Lynx — ta preprečuje izumrtje populacije risov, s svojim z mednarodnim sodelovanjem pa so k nam v preteklosti že doselil rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov — so delili posnetek, ki je nekoliko zbegal tudi njih. "Ris na posnetku ima rozetast vzorec kožuha in bi zato lahko bil potomec preseljenega risa Katalina, ki ima teritorij nedaleč stran od Snežnika," so zapisali.  Dodali so, da v Sloveniji pred doselitvami risov v okviru projekta LIFE Lynx niso zaznavali risov z rozetastim vzorcem. 

"Takšni posnetki močno pripomorejo k poznavanju stanja naše risje populacije, zato se zahvaljujemo vsem, ki jih delite z nami," so poudarili ob posnetku, ki ga je naredil Vinko Iskra.

"V lanski sezoni smo v Katalinovem teritoriju s foto pastmi posneli dve samici z mladiči, ti pa so imeli rozetast vzorec kožuha. Mladiči (rojeni 2022) so zdaj v fazi vzpostavljanja svojega teritorija in ris na posnetku bi lahko svojo srečo iskal v snežniških gozdovih. Tam sicer zadnja leta ne zaznavamo stalnih teritorialnih risjih parov, kar pomeni, da je prostora za rise tam verjetno še dovolj," so tudi pojasnili pri LIFE Lynx.

Dva mladička iz leta 2022, en s pikastim in en z rozetastim vzorcem.

Dva mladička iz leta 2022, en s pikastim in en z rozetastim vzorcem.

Facebook/LIFE Lynx

Omenjeni ris Katalin, ki je bil leta 2020 doseljen iz Romunije in v naravo spuščen v snežniških gozdovih, je svoj teritorij vzpostavil na območju Menišije in Rakitniške planote, včasih pa tudi prečka reko Iško ter se giblje na območju Mokrca. 

Ris Katalin.

Ris Katalin.

Facebook/LIFE Lynx

Ris je izjemno redka žival, poseljuje pa precejšne dele našega planeta. Hkrati je izredno plah in le redki ga vidijo v naravi. Lovi pretežno ponoči, podnevi pa počiva. V Sloveniji je v preteklosti že izumrl, a so ga v 70. letih dvajsetega stoletja znova naselili. Danes je število primerkov stabilno, še vedno pa sodi med ogrožene vrste, tako da je zavarovan in je odstrel dovoljen le z odločbo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol