3. 5. 2020, 07:33 | Vir: STA

V okviru EU donatorski maraton za financiranje razvoja cepiva proti novemu koronavirusu

profimedia

EU bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji v ponedeljek zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu.

Temeljni namen tega projekta za financiranje razvoja in proizvodnje cepiva ter oskrbe z njim je, da se z mednarodnim sodelovanjem čim bolj zmanjša tveganje zdravstvenega nacionalizma, izpostavljajo v Bruslju.

V začetni fazi nameravajo zbrati 7,5 milijarde evrov semenskega kapitala, ki naj bi ga v glavnem prejele uveljavljene zdravstvene organizacije. Štiri milijarde naj bi namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijardo in pol za testiranje, so pojasnili v Bruslju.

Cepivo je po besedah gostiteljice von der Leynove najboljša možnost za to, da svet skupaj premaga virus. K sodelovanju vabijo vlade, podjetja, organizacije, filantrope in znane osebnosti. Pomembno vlogo bo po pričakovanjih igrala fundacija Billa in Melinde Gates.

Na zagonu donatorskega maratona naj bi v ponedeljek med drugimi sodeloval generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Pomembno vodilno vlogo v projektu imajo Savdska Arabija, Italija, Francija, Nemčija, Velika Britanija in Norveška.

Nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Giuseppe Conte in drugi voditelji EU so pred ponedeljkovo konferenco v odprtem pismu pozvali k sodelovanju pri financiranju cepiva in zdravil.

"Finančna sredstva, ki ji bomo zagotovili, bodo sprožila globalno sodelovanje znanstvenikov, regulatorjev, industrije, vlad, mednarodnih organizacij, fundacij in zdravnikov brez primere," so zapisali.

Sodelovanje ZDA je za zdaj pod vprašajem. Viri pri EU so pred dnevi poročali o "dobrih pogovorih z Belo hišo", ki jo pozivajo k sodelovanju, saj da je to ključno za uspeh globalnih prizadevanj.

V Bruslju izpostavljajo, da je to šele začetek dolge poti in da bodo jutri zgolj zagnali proces, ki naj bi spodbudil nadaljnje donacije. Pomembno vprašanje bo, kako zagotoviti pravično razdeljevanje cepiva.

Evropska komisija bo jutri začela registrirati donacije držav, mednarodnih organizacij, finančnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja in fundacij. Sodelujejo lahko tudi državljani z donacijami partnerskim organizacijam EU. V ponedeljek je pričakovati tudi podrobnejši načrt za naprej.

Informacij o tem, ali bo na jutrišnjem dogodku sodelovala tudi Slovenija in kdo jo bo zastopal ter kolikšen bo slovenski prispevek, za zdaj ni bilo mogoče pridobiti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.