8. 7. 2020, 18:19 | Vir: STA

V opoziciji kritični glede dogajanja okoli Hojsovega odstopa

STA

V opozicijskih vrstah so se danes kritično odzvali na zamudo premierja Janeza Janše pri obveščanju DZ glede odstopa ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. V SAB so nad tem presenečeni, v LMŠ menijo, da gre za odvračanje pozornosti, po oceni Levice pa to kaže tudi na nesposobnost vlade. V SD medtem vztrajajo pri interpelaciji zoper Hojsa.

Poslovniški rok, v katerem bi predsednik vlade moral obvestiti državni zbor o Hojsovem odstopu, se je iztekel opolnoči, a izjave v DZ niso prejeli. V kabinetu predsednika vlade za zdaj molčijo, Hojs pa je ob prihodu na današnjo sejo vlade na vprašanje, ali ostaja minister, odgovoril, da je to v rokah predsednika vlade. Z njim o tem, kot pravi, ni govoril.

Če ne bi odstopil, bi se moral Hojs namreč zagovarjati zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Interpelacijo so vložile SD, LMŠ, Levica in SAB.

Opozicija napoveduje ukrepanje

Pri interpelaciji Hojsa bodo v SD vztrajali. "Minister Hojs ostaja minister, interpelacija ostaja živa. Verjamem, da jo bomo septembra, če ne bo Hojs odstopil, v SD uspešno in dobro zagovarjali," je v izjavi za medije napovedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Kritičen je tudi do tega, da se danes vsi ukvarjajo s tem, ali je v DZ prišel "nek papir", namesto da bi razmišljali o dopolnilih k predlogu četrtega protikoronskega paketa, ki ga bodo poslanci obravnavali v četrtek.

Tudi poslanka LMŠ Jerca Korče dogajanje razume kot "manever za odvračanje pozornosti javnosti in medijev od tega, kar je pomembno za to državo". Kot je še dejala, se minister in vlada delata norca ne samo iz opozicije, ampak tudi iz vseh institutov, ki jih imamo v državi, pa tudi iz državljanov.

Za LMŠ je Hojs odstopil, to je tudi javno sporočil, je spomnila Korčetova. "Če bo pa karkoli drugače, bo opozicija uporabljala vse instrumente, ki jih ima in interpelacija bo potem tudi na dnevnem redu," je še napovedala poslanka.

Po besedah Korčetove je interpelacijo s terminskega dnevnega reda umaknil predsednik DZ Igor Zorčič, ker da je očitno zaupal medijskim navedbam Hojsa.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je izpostavil, da je bila Hojsova odstopna izjava javno objavljena, da jo je Janša sprejel in da je jasno, da je poslovniški rok pretekel. To je po njegovi oceni sporno in tepta vse demokratične vidike ter vnaša zmedo med vlado in DZ. "To obvestilo bi moralo včeraj priti v državni zbor in s tem bi morala biti stvar rešena," je poudaril. Kot je še dodal, to kaže tudi na neko nesposobnost vlade in njenega predsednika, ki v sedmih dneh očitno ne zna poslati nekega dokumenta v DZ.

V SAB so nad dogajanjem presenečeni, je dejal generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. Po njegovih besedah bi v "neki normalni vladi" obveščanje DZ po tistem, ko je minister odstopil, predsednik vlade pa je sprejel njegov odstop, morala biti zgolj tehnična izvedba.

Hojs je sicer odstopil ob hišnih preiskavah, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada iskali dokaze za sum kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. Med preiskovanci je bil tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. Hojs je ocenil, da so preiskave politično motivirane, zato je "prevzel politično odgovornost" in nepreklicno odstopil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.