23. 1. 2022, 14:23 | Vir: STA

V Oslu so se začeli pogovori s talibani in civilno družbo človekovih pravicah v Afganistanu

profimedia

V Oslu so se danes začeli pogovori med predstavniki talibanov in afganistanske civilne družbe, ki bodo osredotočeni na človekove pravice, je sporočila norveška vlada. Gre za prve uradne pogovore talibanov v Evropi po vrnitvi na oblast, ki bodo trajali tri dni, na njih pa bodo sodelovali tudi predstavniki mednarodne skupnosti.

Talibanska delegacija, v kateri so samo moški, vodi pa jo afganistanski zunanji minister Amir Kan Mutaki, naj bi prvi dan svojega tridnevnega obiska med drugim posvetila pogovorom z aktivistkami in novinarkami, nato pa naj bi se v ponedeljek in torek srečala z zahodnimi diplomati.

V ponedeljek se bodo sestali s predstavniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Evropske unije, v torek pa so predvideni dvostranski pogovori med talibani in predstavniki Norveške, ki je omogočila pogovore. Ti sicer potekajo za zaprtimi vrati v hotelu Soria Moria na obrobju norveške prestolnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ospredju tridnevnih pogovorov bodo človekove pravice in zagotavljanje humanitarne pomoči Afganistanu, ki se po umiku zavezniških sil iz države avgusta lani in ponovnem prihodu talibanov na oblast sooča s hudo humanitarno krizo.

Po pričakovanjih talibanov naj bi pogovori v Oslu pripomogli k "preoblikovanju vojnega ozračja" in okrepitvi odnosov z zahodnimi državami.

Norveška zunanja ministrica Anniken Huitfeldt je v petek poudarila, da bo Norveška jasno izrazila svoja pričakovanja, zlasti glede izobraževanja deklic in človekovih pravic, ter dejala, da srečanja ne bodo pomenila legitimacije ali priznanja talibanov. Talibanske vlade namreč doslej še ni priznala nobena država na svetu.

Mednarodna skupnost želi najprej videti, kako nameravajo islamistični talibani vladati Afganistanu, kjer so v času prejšnje vladavine med letoma 1996 in 2001 v veliki meri teptali človekove pravice, še zlasti pravice žensk, še poroča AFP.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec