11. 3. 2022, 14:13 | Vir: STA

Kje se bodo šolali otroci ukrajinskih pribežnikov v Sloveniji?

Profimedia

V logaških osnovnih šolah še čakajo odločitev ministrstva glede šolanja otrok iz Ukrajine.

Med približno sto ukrajinskimi begunci, ki so zatočišče dobili v namestitvenem centru v Logatcu, je tudi nekaj šoloobveznih otrok. Ravnatelja obeh logaških osnovnih šol sta danes za STA povedala, da jih pri njih za zdaj sicer še niso sprejeli. S šolskim ministrstvom se pogovarjajo, kako bi poskrbeli zanje, a do dogovora še ni prišlo.

Po besedah ravnateljice Osnovne šole 8 talcev Logatec Karmen Cunder ukrajinskih otrok pri njih trenutno ne morejo sprejeti v razrede, saj so ti že polni. Ravnatelj Osnovne šole Tabor Jure Kramar pa je povedal, da bi v posamezne oddelke lahko sprejeli od dva do tri učence.

Kot je dejala Cunder, se s šolskim ministrstvom še pogovarjajo, kako bi 13 šoloobveznih ukrajinskih otrok, nastanjenih v Logatcu, vključili v učni proces. Zanje bi najprej organizirali učenje slovenščine, v razrede pa jih, kot omenjeno, na OŠ 8 talcev ne morejo sprejeti.

Kot je dodala Cunder, za zdaj ni jasno, koliko časa bodo ti otroci sploh ostali v Sloveniji. Če bi šlo za kratkotrajno bivanje, se nagibajo k rešitvi, da bi zanje organizirali šolanje v ukrajinskem jeziku, saj so med begunci tudi učitelji iz Ukrajine.

Pojasnila je še, da gre za specifično skupino, saj so trenutno vsi ukrajinski otroci, nameščeni v Logatcu, nogometaši.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord