10. 1. 2021, 07:33 | Vir: STA

V pariškem muzeju Louvre zaradi epidemije 70 odstotkov manj obiskovalcev

profimedia

V pariškem muzeju Louvre se je zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa lani število obiskovalcev zmanjšalo za več kot 70 odstotkov. Prejemki muzeja pa so se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v primerjavi z letom 2019 zmanjšali za več kot 90 milijonov evrov.

V Louvru, ki je bil v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja covida-19 zaprt kar šest mesecev, so lani našteli le 2,7 milijona obiskovalcev, medtem ko so jih leta 2019 našteli 9,6 milijona in leta 2018, ki je bilo rekordno, kar 10,2 milijona.

Tujih obiskovalcev, še posebej iz ZDA, Kitajske, Japonske in Brazilije, ki običajno predstavljajo tri četrtine vseh obiskovalcev in ki muzej večinoma obiščejo v poletnih mesecih, skorajda ni bilo.

Nekoliko je po pisanju AFP sicer škodo v muzeju omilila razstava ob 500-letnici smrti italijanskega renesančnega genija Leonarda da Vincija, na kateri so našteli kar 1,1 milijona obiskovalcev in ki je vrata zaprla pred prvo spomladansko zaustavitvijo javnega življenja v Franciji.

V muzeju so sicer zaprtje izkoristili za povečanje ponudbe na spletu. Po pisanju AFP se je število spletnih naročnikov od leta 2019 povečalo za več kot milijon na 9,3 milijona.

Našli so tudi nove načine, kako zbirati sredstva, med drugim s svetovno distribucijo dokumentarnega filma Noč v Louvru: Leonardo da Vinci, ki je bil sicer namenjen za kinodvorane, in akcijo Ponudba za Louvre, v sklopu katere so na dražbi del živečih umetnikov zbrali 2,4 milijona evrov.

Performans, ki ga je pri stekleni piramidi pred Louvrom posnel Francoski zvezdnik David Guetta in ga nato na silvestrski večer predvajal na družbenih omrežjih, pa je zabeležil 16 milijonov ogledov.

Francoska vlada je medtem v petek sporočila, da so se prihodki od turizma v letu 2020 zmanjšali za 41 odstotkov, še piše AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord