19. 3. 2021, 07:58

V Parizu in številnih regijah po Franciji od sobote ponovno "lockdown"

Shutterstock
V Parizu in številnih regijah po Franciji od sobote ponovno "lockdown" (foto: Shutterstock)

V Franciji bodo v več regijah, tudi v Ile-de-France, kjer leži prestolnica Pariz, v soboto za mesec dni uvedli omejitve gibanja, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, je danes sporočil francoski premier Jean Castex. Poudaril je, da omejitve ne bodo tako stroge, kot so bile ob prejšnjih dveh zaprtjih.

V teh regijah bodo zaprli nenujne trgovine, prepovedano bo zapuščati regije, pa tudi sicer bodo omejili gibanje na prostem, šole pa bodo ostale odprte. Rekreacija na prostem in sprehodi bodo dovoljeni na območju do 10 kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji pa bodo prebivalci tudi tokrat v prizadetih regijah morali svoj odhod od doma utemeljiti s pisnim potrdilom, tudi v primeru nujnih opravkov, je povedal.

Hkrati pa bodo začetek nočne policijske ure po vsej državi zaradi daljšega dneva premaknili z 18. na 19. uro.

Castex je na novinarski konferenci pojasnil, da so se odločili za takšne ukrepe, ki bodo omogočili zajezitev epidemije, ne da bi morali ljudi "zapirati". Za ukrepe so se odločili zaradi naraščanja okužb med tretjim valom epidemije, ko se samo v pariški regiji na intenzivnih oddelkih zdravi 1200 bolnikov s covidom-19.

Minister za zdravje Olivier Veran je izpostavil, da se v pariški regiji na intenzivnih oddelkih zdravi več bolnikov, kot med drugim valom v novembru in da so bolnišnice polne.

Pred skoraj natanko letom dni je francoski predsednik Emmanuel Macron odredil prvo zaprtje države med epidemijo covida-19, ki je bilo eno najstrožjih na svetu, drugo zaprtje je sledilo konec oktobra.

Ukrepi bodo ob pariški regiji veljali tudi v regiji Hauts-de-France na severovzhodu države ter v departmajih, ki mejijo na ti regiji, poroča televizija BFM-TV na svoji spletni strani. Veljali bodo v skupno 16 departmajih. Castex je še opozoril, da bodo nove omejitve lahko podaljšali in razširili tudi v druge dele države.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.