3. 6. 2020, 10:28 | Vir: STA

V Parizu sinoči izbruhnili spopadi med policijo in protestniki

Profimedia
V Parizu sinoči izbruhnili spopadi med policijo in protestniki (foto: Profimedia)

V Parizu so v torek izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, ki so se zbrali kljub prepovedi shoda zaradi smrti temnopoltega moškega med policijskim priporom leta 2016. Protestov se je udeležilo približno 20.000 ljudi. Nekateri med njimi so se spopadli s policijo in klicali podobna gesla, ki jih je slišati na trenutnih protestih v ZDA.

Med spopadi v francoskem glavnem mestu je prišlo do uporabe solzivca in gumijastih nabojev, prav tako so zagorele številne barikade in po zraku leteli različni predmeti. Manjše proteste so pripravili tudi v mestu Lille na severu države, Marseillu na jugu države ter Lyonu v osrednji Franciji. V Lillu se je zbralo okoli 2500 protestnikov, v Marseillu 1800 in Lyonu 1200, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Parizu so se protestniki v torek pozno popoldan zbrali pred enim od sodišč, kljub prepovedi zbiranja več kot deset ljudi, ki je v veljavi zaradi pandemije novega koronavirusa. Do protestov je prišlo po objavi dveh različnih zdravniških poročil o vzroki smrti Adame Traoreja, čigar smrt pred štiri leti je že postala simbol nasilja francoske policije.

Protestniki so policijo začeli obmetavati z različnimi predmeti, ki je odgovorila s solzivcem, da bi razgnala množico. Številni protestniki so se zato razpršili po bližnjih ulicah. Sporadični spopadi so izbruhnili tudi v bližini glavne mestne obvoznice, kjer so protestniki policiste obmetavali s kamenjem. Policija je odgovorila s streli z gumijastimi naboji. V posameznih ulicah so protestniki postavili barikade.

Številni protestniki v Parizu so se po navedbah AFP zgledovali po protestnem gibanju, v primežu katerega so se znašle ZDA zaradi smrti Georgea Floyda med aretacijo, saj so v angleščini vzklikali gesla, kot sta Življenja temnopoltih štejejo in Ne morem dihati.

Pariška policija je na Twitterju objavila, da je ob robu prepovedanih protestov prišlo do posameznih incidentov, zaradi česar je policija posredovala. Po njenih oceni se je na protestih zbralo okoli 20.000 ljudi.

Nagovor Traorejeve sestre

Še pred izgredi je množico nagovorila Traorejeva sestra Assa. "Danes ne govorimo samo o boju družine Traore. To je boj vsakogar. Ko se borimo za Georgea Floyda, se borimo za Adamo Traoreja. Kar se dogaja v ZDA je odmev tega, kar se dogaja v Franciji," je dejala.

Leta 2016 je policija 24-letnega Traoreja aretirala, ko se je po sporu s policijo zaradi preverjanje identitet po 15-minutnem lovu skril v hišo. Eden od treh policistov je med preiskavo povedal, da so Traoreja policisti ukrotili s svojo telesno težo. V policijskem vozilu je nato Traore izgubil zavest in zatem v bližnji policijski postaji umrl. Ob prihodu reševalcev je bil še vedno vklenjen v lisice.

Francoski medicinski strokovnjaki so v petek tri policiste oprali morebitne odgovornosti za smrt Traoreja z ugotovitvijo, da slednji ni umrl zaradi zadušitve, pač pa zaradi kardiogenega edema, ki naj bi bil povezan z njegovim slabim zdravstvenim stanjem. To je bilo že tretje uradno poročilo, ki je izključilo, da bi bili policisti odgovorni za smrt Traoreja.

Smrt posledica načina aretacije

V torek pa je bilo objavljeno poročilo, ki ga je naročila družina Traore, v njem pa je zapisano, da je smrt Adame posledica načina, kako je bil aretiran.

V Franciji so sicer uvedli preiskavo proti več francoskim policistom zaradi nasilja med dolgotrajnimi protivladnimi protesti rumenih jopičev in najnovejšimi stavkami proti francoski pokojninski reformi. Številni protestniki so bili poškodovani zaradi gumijastih nabojev ali strašilnih granat.

3. januarja letos je zaradi zadušitve med aretacijo umrl 42-letnik. Minuli teden je 14-letnik utrpel hude poškodbe očesa med policijsko operacijo v pariškem predmestju Bondy, kar je prav tako povzročilo protest.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.