7. 11. 2020, 11:56 | Vir: STA

V petek 1612 okužb in kar 34 umrlih

profimedia

V petek so v Sloveniji opravili 6340 testov in potrdili 1612 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je doslej največ bolnikov na dan, to je 34. V bolnišnicah se je zdravilo 1084 covidnih bolnikov, med njimi 178 na oddelkih za intenzivno nego, kar je deset več kot dan prej. Iz bolnišnic so v petek odpustili 93 bolnikov, je vlada objavila na Twitterju.

Delež pozitivnih testov je bil v petek pri 25,42 odstotka oziroma eno odstotno točko nižji kot v četrtek, je ob najnovejši statistiki danes na Twitterju zapisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Ob največjem številu umrlih v enem dnevu od izbruha epidemije pa je zapisal, da je 27 okuženih v petek umrlo v bolnišnicah, sedem pa v domovih starejših občanov.

Število bolnikov v bolnišnicah se je v petek povečalo za 15.

Kot je za STA pojasnila infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, najnovejše številke kažejo, da se morda res bližamo vrhuncu drugega vala epidemije.

"Trenutno smo v situaciji, ko je tisto, kar nam res pove o gibanju epidemije, število hospitaliziranih bolnikov, in sicer zaradi sprememb v načinu testiranja. Tu moramo biti previdni pri interpretaciji podatkov," je opozorila.

Beovićeva je dodala, da je bila malenkost optimistična že prejšnji konec tedna, pa se je tekom tedna izkazalo, da za to ni bilo razloga, saj so se bolnišnice skokovito polnile. "Situacija je v bolnišnicah na zgornjem robu," je ponovila. Čas bo po besedah Beovićeve pokazal, kje smo.

"Na vsak način moramo ne samo spraviti situacijo v nek plato, ki pomeni, da lahko situacijo vzdržujemo z ukrepi, ki jih imamo. Na vsak način pa si ne želimo, da bi ti ukrepi trajali, saj so za naša življenja zelo neprijetni, dobesedno ogrožajoči sami po sebi. Želimo si, da bi ti ukrepi imeli učinek, ki bi obrnili krivuljo navzdol, saj bo lahko samo v tem primeru možno govoriti o sproščanju in nekoliko bolj normalnem življenju vsaj nekaj časa," je pojasnila.

Je pa infektologinja dodala, da nas čaka še nekaj mesecev takega življenja. "Moramo biti izjemno previdni, saj lahko ogromno naredimo na individualni ravni. Od tega je odvisno, ali bodo potrebni ukrepi na državni ravni. Pričakujemo, da bo naslednje leto del težav rešilo učinkovito cepivo. Do takrat je treba zdržati s čim manj žrtvami," je sklenila.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 22.979 oseb z aktivno okužbo. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 1096. Doslej je bilo v državi potrjenih 44.270 okužb, umrlo pa je 531 bolnikov s covidom-19.

Ministrstvo za zdravje je sicer v petek spremenilo testiranje na novi koronavirus. Skladno s priporočili strokovno svetovalne skupine bodo brise znova jemali pri vseh osebah s sumom na covid-19.

Če se bodo ukrepi, sprejeti 26. oktobra, izkazali za zadostne, je mogoče pričakovati vrh epidemije, pa je za STA ocenil vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj. Število okužb sicer upada, a je po njegovih besedah ta upočasnitev prenizka, da bi ustavili epidemijo.

Še vedno je najbolj zanesljiv podatek število bolnikov v bolnišnicah. Reprodukcijsko število trenutno znaša 1,5, kar pomeni, da se število pozitivnih primerov podvoji v 12 ali 13 dneh, je pojasnil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.