24. 10. 2020, 11:24 | Vir: STA

V petek je število okuženih v Sloveniji poskočilo za vrtoglavih 1963

Profimedia

V petek so pristojni ob 7025 testiranjih po najnovejših podatkih potrdili 1961 okužb z novim koronavirusom, kar je največje število od spomladanskega začetka epidemije covida-19. Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, kar je prav tako največje dnevno število do zdaj.

Po sprva objavljenih podatkih je bilo sicer v petek potrjenih 1963 okužb z novim koronavirusom, a so pozneje prejeli prejeli popravek, in sicer je bilo potrjenih 1961 okužb, je na Twitterju pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Ob tem je opozoril, da se število testiranj še naprej povečuje, pritisk na laboratorije je ogromen. Delež pozitivnih testov je bil najvišji doslej, in sicer 27,9 odstotka, je še dodal na Twitterju.

Hospitaliziranih je bilo 449 bolnikov, od tega 63 na intenzivni negi, 48 bolnikov pa diha s pomočjo ventilatorja. Število hospitaliziranih se je tako glede na četrtek povečalo za 55, pri čemer so v domačo oskrbo odpustili 31 bolnikov. Število bolnikov v intenzivni negi se je medtem zmanjšalo za štiri.

Skupno število umrlih bolnikov s covidom-19 od začetka epidemije se je po petkovi rekordni številki povzpelo na 235. Po podatkih ministrstva za zdravje je v petek 17 bolnikov s covidom-19 umrlo v bolnišnicah, dva pa v domovih za starejše občane. Kacin pa je ob tem pripisal, da podatke domov starejših občanov še zbirajo.

Medtem so iz Socialno varstvenega zavoda Hrastovec v Lenartu v Slovenskih goricah sporočili, da so okužbo z novim koronavirusom v petek potrdili pri eni od stanovalk. Brise so odvzeli tudi okoli 40 drugim varovancem in zaposlenim, rezultate še čakajo. Medtem pa jim lokalna skupnost pomaga pri zagotavljanju prenočišč za zaposlene, ki se po končanem delu ne želijo vrniti domov.

Skupno število potrjenih okužb od začetka epidemije v Sloveniji je zdaj pri 21.274, pri čemer je po podatkih Sledilnika za covid-19 aktivnih okužb 13.021. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 621.

Danes so sicer začeli veljati številni ukrepi delne zaustavitve javnega življenja, s čimer želijo pristojni doseči zaustavitev naraščanja števila okužb. A strokovnjaki opozarjajo, da je še nekaj časa pričakovati visoko število okužb in naraščanje števila bolnikov s covidom-19, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. Podobno je pred dnevi opozoril tudi premier Janez Janša. Pristojni upajo, da se bo število okužb začelo zmanjševati prihodnji teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.