9. 12. 2020, 13:05

"V podobni situaciji sta v Evropski uniji le še Hrvaška in Švedska!"

profimedia

Z Andrejem Trampužem, infektologom na Univerzitetni kliniki Charite v Berlinu, so na spletnem portalu MMC - RTV Slovenija objavili izčrpen intervju o aktualnem stanju zaradi covida v Sloveniji in širše po svetu. In situacija v teh predprazničnih časih nikakor ni rožnata.

Takole je ocenil resnost situacije v Sloveniji:

"Situacija v Sloveniji je zelo resna, v podobni situaciji sta v Evropski uniji le še Hrvaška in Švedska. Verjetno je razlog za tako hud drugi val, da smo ukrepe sprejeli pozno. Takrat ko so začele okužbe naraščati, bi se morali zelo ostro odzvati. Tudi druge države so si vzele preveč časa, v poletnih mesecih bi se morale pripravljati na drugi val. Dodatna težava je še, da se novi koronavirus izredno hitro širi in bolniki s težkim potekom bolezni lahko hitro potrebujejo intenzivno zdravljenje. Zato je zelo pomemben učinkovit zdravstveni sistem; od splošnega zdravnika do transporta, triaže, urgence in intenzivnih oddelkov. To je tudi šola za Slovenijo. Okrepiti moramo javno zdravstvo, ki mora biti pripravljeno ne samo na to pandemijo, ampak tudi na vse naslednje pandemije, ki bodo zagotovo prišle."

Vir: Intervju Infektolog Trampuž Trampuž: Sprijaznimo se, da božičnih in novoletnih praznovanj ne bo!

Nikar razpuščenih praznikov, prosi Merkel!

Z dr. Trampužem se glede nadaljevanja restrikcij, ki bi jih šlo zaradi resnosti situacije še kako raztegniti tudi čez božične in novoletne praznike, strinja tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je prav danes zahtevala strožje omejitve po vsej Nemčiji do 10. januarja. Z zaostritvijo ukrepov si želijo zmanjšati širjenje okužb z novim kororonavirusom, potem ko so danes poročali o črnem rekordu 590 smrti zaradi covida-19 v enem dnevu.

Na Twitterju je že zaokrožil njen čustven nagovor, s katerim roti nemške sodržavljane, naj se držijo ukrepov tudi čez prihajajoče praznike, saj je cena (v obliki človeških življenj) enostavno prevelika!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.