15. 9. 2020, 10:44 | Vir: STA

V ponedeljek 82 pozitivnih, v UKC Maribor okuženih 11 zaposlenih

Profimedia
V ponedeljek 82 pozitivnih, v UKC Maribor okuženih 11 zaposlenih (foto: Profimedia)

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 2247 testov na okužbo z novim koronavirusom, 82 jih je bilo pozitivnih. V bolnišnici se zdravi 50 bolnikov s covidom-19, deset jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Eno osebo so iz bolnišnice odpustili, umrl ni nihče, je vlada objavila na Twitterju.

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 185.220 testov na okužbo z novim koronavirusom. Skupaj so okužbo potrdili pri 3831 ljudeh. Trenutno je aktivno okuženih 907 oseb, zaradi covida-19 je v Sloveniji doslej umrlo 135 bolnikov.

Največ okužb so v ponedeljek potrdili v Ljubljani (17) in v Mariboru (11), kažejo podatki NIJZ, ki jih objavlja spletna stran Sledilnik za covid-19. Po tri okužbe so potrdili v občinah Braslovče, Pivka in Domžale. Po dve v Kranju, Ilirski Bistrici, Kungoti in Pesnici. Po eno okužbo pa v Celju, Žalcu, Slovenski Bistrici, Kamniku, Medvodah, Igu, Tišini, Turnišču, Jesenicah, Račah-Framu, Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Borovnici, Kopru, Novi Gorici, Postojni, Ajdovščini, Kočevju, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki, Šenčurju, Beltincih, Dornavi, Šmartnem ob Paki, Vranskem, Cerknici, Cerknem, Divači, Dobrepolju, Dobrovniku, Izoli, Križevcih, Markovcih, Mozirju in Vitanjah.

Tudi v ponedeljek je bilo največ okužb potrjenih med delovno aktivnim prebivalstvom: v starostni skupini 45-54 so potrdili 19 okužb, 18 v starostni skupini 35-44, 15 okužb v starostni skupini 25-34, 13 pa v starostni skupini 55-64. Osem okužb je bilo potrjenih v starostni skupini 75-84, sedem med starimi od 15 do 24 let, po eno okužbo so potrdili tudi v starostni skupini 5-14 in med starejšimi od 85, še kažejo podatki, ki jih objavlja Sledilnik za covid-19.

UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so minuli konec tedna potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino. Dodatno je zaradi tega v samoizolaciji še okoli 30 ljudi in glede na naraščanje bolnikov s težjimi poteki covida-19 je stanje zaskrbljujoče, je danes povedal direktor UKC Vojko Flis.

Okužba z novim koronavirusom se je na zaposlene na kliniki za interno medicino prenesla z dveh okuženih oseb, ki so ju zaradi urgentnega stanja, ne zaradi covida-19, prepeljali k njim na zdravljenje iz Doma Danice Vogrinec Maribor. Okužene so medicinske sestre in fizioterapevt, zdravniki po trenutno razpoložljivih podatkih niso, a testiranja še potekajo.

"Razmere so precej nepredvidljive in, ko gre za vnos, neobvladljive," je v današnji izjavi za medije povedal Flis. "Od preklica epidemije ukrepov varovanja nismo sprostili, a glede na to, da narašča število okužb v regiji, je zelo zelo težko preprečiti vnos v ustanovo. Največ težav imamo pri izpadu osebja zdravstvene nege, ker moramo delavce prerazporejati. Narašča število bolnikov s težjimi oblikami covida-19, treba pa je poskrbeti tudi za ostale bolnike," je pojasnil.

Klinika za interno medicino je trenutno ohromljena skoraj v eni tretjini delovanja. Če se bo naraščanje števila hudo bolnih zaradi covida-19 nadaljevalo, bodo sprožili nove ukrepe, ki vključujejo vzpostavitev enotne vstopne točke v klinični center ter novih enot za bolnike s covidom-19.

Trenutno imajo v UKC Maribor 20 bolnikov s covidom-19, še trije so na intenzivni negi na ventilatorjih. Težava pri vzpostavljanju dodatnih postelj je dejstvo, da to vpliva na izvajanje rednih dejavnosti bolnišnice, prav tako je po besedah Flisa zelo težko zagotoviti ustrezno usposobljen kader. "Težave imamo z osebjem, ne prostorom," je poudaril.

Računajo, da bi v končni fazi zagotovili največ deset postelj za intenzivno nego bolnikov s koronavirusno boleznijo, nato pa bi se zanje odprla še celjska bolnišnica.

Policijska postaja Ljubljana Vič

Sicer pa posamične primere okužb med zaposlenimi beležijo tudi na Policijski postaji Ljubljana Vič. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, je bila določenemu številu zaposlenih odrejena karantena. V sodelovanju s pristojnimi ustanovami za varovanje zdravja so izvedeli vse ukrepe za preprečitev nadaljnjega širjenja okužbe. Delo na policijski postaji so organizirali tako, da poteka nemoteno, poskrbeli so tudi za varovanje zdravja tako ostalih policistov kot strank, so zatrdili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.