22. 9. 2020, 11:01 | Vir: STA

V ponedeljek 88 pozitivnih testov, v Pegazovem domu v Rogaški Slatini še dve novi okužbi

Profimedia
V ponedeljek 88 pozitivnih testov, v Pegazovem domu v Rogaški Slatini še dve novi okužbi (foto: Profimedia)

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 2335 testov na okužbo z novim koronavirusom, 88 jih je bilo pozitivnih, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnicah se zdravi 71 bolnikov s covidom-19, od tega jih 13 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrl ni noben bolnik s covidom-19.

V ponedeljek so iz bolnišnične oskrbe odpustili osem bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 1325 ljudi aktivno okuženih.

Okužbo so v ponedeljek potrdili tudi pri dveh oskrbovancih v domovih za starejše ter pri štirih zaposlenih v zdravstvu.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, zadnji podatki sicer kažejo na štiri nove okužbe v domu starejših Danice Vogrinec v Mariboru, skupaj beležijo tako 59 okuženih z novim koronavirusom, od tega 40 stanovalcev in 19 zaposlenih.

Dve novi okužbi so potrdili tudi v Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini - eno pri stanovalcu in eno pri zaposlenem. Skupaj tako beležijo 25 okužb, 19 pri stanovalcih in šest pri zaposlenih.

Prve okužbe doslej so potrdili tudi v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Skupno so doslej okužbo potrdili pri treh zaposlenih. V karanteni je 18 zaposlenih in 17 uporabnikov. V CUDV Črna na Koroškem imajo skupno okoli 300 uporabnikov, od tega jih je 215 vključenih v institucionalno varstvo. V matični enoti, kjer se je okužba tudi pojavila, je nameščenih okoli 150 uporabnikov, na spletni strani poroča Večer Koroška.

Med 40 občinami, kjer so v ponedeljek potrdili okužbo, so jih največ, 24, zabeležili v Ljubljani, kjer se približujejo 300 aktivno okuženim. Šest primerov so potrdili v Mariboru, po štiri v Celju, Domžalah in občini Log - Dragomer. V ostalih občinah imajo po eno ali dve novi okužbi.

"Jesenski val okužb je prišel prej kot smo pričakovali," je poudaril Kacin. Enako velja za celo Evropo. Skupaj je bilo tako minuli teden v Evropi zabeleženih več kot 300.000 okužb več kot v spomladanskem delu epidemije, je dejal. V Evropi so doslej potrdili skupaj 4,9 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 226.000 ljudi.

Tudi v Sloveniji je epidemiološko stanje po Kacinovih besedah resno. Gre za začasne ukrepe, s katerimi bomo bistveno pripomogli k omejevanju širjenja virusa. V tednu od 14. do 20. septembra je bilo v Sloveniji opravljenih 18.339 testov, po Kacinovih besedah pa jih toliko ali še več lahko pričakujemo tudi ta teden. Na teh testih so ugotovili 721 pozitivnih primerov, 320 moških, 401 ženska. V domovih starejših so odkrili 49 okužb, od tega 32 med oskrbovanci. Med zdravstvenimi delavci in sodelavci so ugotovili 74 okužb.

Na predlog epidemiologov odrejenih 2526 karanten

Na predlog epidemiologov so odredili 2526 karanten, pri tem pa je v taki karanteni za covidom-19 obolelo 210 ljudi. Po okužbah med regijami izstopa osrednjeslovenska z 249 okužbami, z več kot 100 primerov sledita Podravje s 126 ter Savinjska s 114 primeri. Glede na izvor okužbe je bilo 454 primerov iz lokalnega vira, 244 pa neznanega izvora.

Vnesenih v državo iz tujine je bilo 16 okužb, še sedem primerov je bilo povezanih z vnosi. Od tega so štiri okužbe prišle iz Avstrije, tri iz Nemčije, po dve iz Hrvaške in Italije, po ena pa iz BiH, Kosova, Češke, Črne Gore in Estonije.

Po Kacinovih besedah sicer Slovenija pozorno spremlja epidemiološko situacijo v soseščini. Ob tem pa je spomnil na današnje zasedanje ministrov, pristojnih za evropske zadeve, kjer se pogovarjajo tudi o usklajevanju ukrepov za omejitev potovanj.

V Sloveniji so doslej potrdili 4558 primerov okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 142 bolnikov s covidom-19.

Pegazov dom starejših

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so v ponedeljek okužbo z novim koronavirusom zabeležili še pri enem stanovalcu in eni zaposleni osebi. Tako je v domu okuženih 19 stanovalcev in šest zaposlenih, je danes povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Dejala je tudi, da šest stanovalcev ostaja na zdravljenju v bolnišnicah po Sloveniji, v rdeči coni doma, ki so jo uredili v kletnih prostorih, pa imajo trenutno nameščenih 13 okuženih oseb.

Po besedah Kampuševe so stanovalci v domu izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba, v drugo sobo oz. drugo skupino.

V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.