9. 3. 2021, 11:09 | Vir: STA

V ponedeljek je delež pozitivnih testov znašal 15,7 odstotka

Profimedia

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4700 PCR testov in potrdili 740 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je znašal 15,7 odstotka, sedemdnevno povprečje novih okužb je 764. Hospitaliziranih je bilo 506 covidnih bolnikov, 90 na oddelkih za intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 63 oseb, sedem jih je umrlo.
 
 

Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb je v ponedeljek zraslo za dva, za 21 pa se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo število bolnikov s covidom-19, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo. Ena oseba manj je potrebovala zdravljenje na oddelku intenzivne terapije.

Maja Bratuša, ki je vodila redno novinarsko konferenco o izzivih covida-19, je pojasnila, da je bilo v ponedeljek opravljenih tudi 47.918 hitrih antigenskih testov. Delež pozitivnih PCR testov pa je bil nekoliko višji kot v predhodnih dveh dneh, ko je znašal 12,5 oz. 13,7 odstotka.

Med občinami, ki so izstopale glede na v ponedeljek potrjene nove okužbe, je omenila Celje s 35 novimi okužbami, Žalec z 18, Slovensko Bistrico s 15, pa tudi Kamnik, kjer so v ponedeljek potrdili 16 novih okužb, Kranj, kjer so jih potrdili 24, in Škofjo Loko, kjer so zabeležili 17 novih okužb.

V Ljubljani so v ponedeljek potrdili 91 novih okužb, v Mariboru 26. Na Obali pa sta izstopali Izola z 10 novimi okužbami in Koper s 38. Obalno-kraška regija sicer ostaja regija z najslabšimi epidemiološkimi razmerami.

Ta regija ima najslabšo 14-dnevno, kot tudi sedemdnevno incidenco na 100.000 prebivalcev. Medtem ko je v obalno-kraški regiji 14-dnevna incidenca 815,4, na ravni države znaša 502,7 in je nekoliko nižja kot dan prej. Po podatkih, ki so jih sporočili v ponedeljek, je namreč znašala 510. Sedemdnevna incidenca na ravni države pa je 254,8.

Razmere se po besedah Bratuše poslabšujejo v koroški regiji, ki je po zadnjih podatkih regija z drugo najvišjo 14-dnevno in tudi sedemdnevno incidenco. Sledi pa jima gorenjska regija. Najugodnejši so epidemiološki podatki za posavsko regijo, pa tudi jugovzhodno in pomursko regijo.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov je sicer Slovenija še vedno obarvana v oranžno. Glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden, sta v rumeni fazi le posavska in jugovzhodna regija. Se pa, kot je opozorila Bratuša, v jugovzhodni regiji epidemiološke razmere počasi poslabšujejo. Po podatkih za ponedeljek sedemdnevno povprečje števila okužb znaša 45, kar pomeni, da ta regija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo. Medtem obalno-kraška regija ostaja v rdeči fazi, a se razmere tam počasi izboljšujejo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 10.602 aktivnih okužb.
 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel