20. 12. 2020, 11:41 | Vir: STA

V ponedeljek naj bi Evropska agencija za zdravila prižgala zeleno luč za cepivo proti covidu-19

profimedia
V ponedeljek naj bi Evropska agencija za zdravila prižgala zeleno luč za cepivo proti covidu-19 (foto: profimedia)

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo v ponedeljek odločala o odobritvi prvega cepiva proti covidu-19 v Evropski uniji. Cepivo, ki sta ga izdelala ameriški Pfizer in nemški BioNTech, bo po pričakovanjih tudi odobrila. Če se bo to zgodilo, se bo cepljenje v EU začelo že prihodnjo nedeljo.

Ema je v začetku tedna sporočila, da bo o odobritvi cepiva proti covidu-19, ki sta ga izdelala ameriški farmacevtski velikan in nemško biotehnološko podjetje, odločala v ponedeljek, 21. decembra, kar je osem dni prej, kot je bilo sprva predvideno.

V agenciji poudarjajo, da ne bodo popuščali pri varnostnih standardih.

"Odobritev za trg zagotavlja, da bo cepivo proti covidu-19 ustrezalo tistim visokim standardom EU, ki veljajo za vsa cepiva ali zdravila," so zapisali.

Pričakovati je, da bo agencija prižgala cepivu zeleno luč. Nato ga mora odobriti še Evropska komisija, kar velja za formalnost in bi lahko sledilo v nekaj dneh. S tem bi bila odprta pot za množično cepljenje v vseh članicah Evropske unije.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto, je dobavitelj zagotovil Evropski komisiji. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra.

S slovenskega ministrstva za zdravje so v petek sporočili, da bo Slovenija predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva, in sicer 9745 odmerkov. Z njimi bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja, so še sporočili z ministrstva.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so sicer v več državah po svetu že odobrili, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje tudi že začelo.

Cepivo BNT162b2 je osnovano na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeno je iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic. Ta informacija je zavita v maščobni ovoj, medtem ko ne vsebuje adjuvansov in konzervansov.

Velik izziv je transport tega cepiva, saj ga je treba shranjevati in transportirati na temperaturi od minus 80 do minus 70 stopinj Celzija, pri čemer bo moral proizvajalec oz. distributer poskrbeti za primerno hranjenje med prevozom. Cepivo je pet dni stabilno tudi na temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija in dve uri na sobni temperaturi.

Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Skupaj je sklenila pogodbe s šestimi proizvajalci za več kot dve milijardi odmerkov cepiva. Ema sicer opravlja še tekoči pregled cepiva proti covidu-19, ki ga je razvila Moderna, in cepiva, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza. O prvem bo predvidoma odločala 6. januarja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.