29. 9. 2020, 11:19 | Vir: STA

V ponedeljek ob 2382 testih potrdili 99 okužb, v UKC Maribor okužbe med zaposlenimi in bolniki

Profimedia
V ponedeljek ob 2382 testih potrdili 99 okužb, v UKC Maribor okužbe med zaposlenimi in bolniki (foto: Profimedia)

V Sloveniji so v ponedeljek ob 2382 testih potrdili 99 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Po podatkih Sledilnika za covid-19 delež pozitivnih testov tako znaša 4,16 odstotka. Od 84 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 jih je 16 potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 19 oseb, umrl ni noben bolnik s covidom-19.

Največ okužb so v ponedeljek potrdili v starostni skupini med 25 in 34 let, in sicer 22. 19 novih okužb je med starimi od 45 do 54 let, 15 pa v skupini od 35 do 44 let. Med mladimi od 15. od 24. leta so našteli 11 novih primerov, v starostni skupini od 55 do 64 leta pa 14. Šest okužb so potrdili v starostni skupini od 65 do 74 in sedem okužb v skupini od 75 do 84 let. Po dve okužbi so odkrili med starejšimi od 85 let in med otroki, starimi od pet do 14 let. Eno okužbo so potrdili tudi v najmlajši starostni skupini do 4. leta.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v ponedeljek v Sloveniji 1656 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno pa so doslej okužbo potrdili pri 5487 osebah. Doslej je umrlo je 149 oseb s covidom-19.

Po zadnjih podatkih sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, 11 takih, ki so na ventilatorju.

Največ hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je bilo v Sloveniji sicer konec marca, 30. in 31. marca se je v bolnišnicah zdravilo 119 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Intenzivni oddelki so bili najbolj obremenjeni 10. aprila, ko je intenzivno nego potrebovalo 37 oseb.

UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so minuli konec tedna zabeležili dodatne štiri okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih in še štiri pri bolnikih. Po dosedanjih ugotovitvah so se z virusom okužili izven bolnišnice, je danes povedal direktor Vojko Flis.

"Zaradi tega je dodatno 19 zaposlenih v karanteni," je v današnji izjavi za medije povedal Flis.

Med zaposlenimi so okužbe odkrili pri dveh zdravnikih in dveh delavcih v zdravstveni negi s klinike za interno medicino, kjer so pred dvema tednoma zabeležili prve okužbe s koronavirusom med zaposlenimi v UKC Maribor. Eden od novo odkritih okuženih zdravnikov je delal v UKC Maribor kot gostujoči zdravnik, izvorno pa prihaja iz druge ustanove.

Bolnike s covidom-19 so s testiranji ugotovili na različnih oddelkih. Po Flisovih besedah sta bila dva okužena bolnika na oddelku za nefrologijo in eden na oddelku za pljučne bolezni. Ena bolnica pa je bila z okužbo z novim koronavirusom v porodnišnici, a je bila že odpuščena iz bolnišnice, je povedal direktor.

Kljub velikemu izpadu kadra - zaradi odrejenih karanten trenutno manjka 31 zaposlenih - ostali zdravstveni programi v tem kliničnem centru tečejo naprej. "Vsi oddelki še vedno delajo. Ponovno smo se morali reorganizirati. Delo je seveda nekoliko ovirano, a vendarle ustanova mora delovati naprej," je dejal Flis in poudaril, da dosegajo v povprečju okoli 98 odstotkov programa. "Kar pomeni, da se trudimo, da bi tudi vse ostale bolnike obravnavali enako, ne glede na bolnike s covidom-19," je dodal.

Izvor okužb z novim koronavirusom je po dosedanjih ugotovitvah izven bolnišnice

"Glede na to, da se pojavljajo posamezna žarišča v regiji, prihajajo zaposleni in bolniki v t. i. bele cone brez znakov bolezni in dokler se neki znaki bolezni ne pokažejo, tega ni mogoče odkriti," je pojasnil Flis.

Da bi morebitne okužbe čim prej ugotovili, stalno izvajajo testiranja. "V ponedeljek smo opravili več kot sto testov med zaposlenimi in bolniki in še vedno testiramo ves čas," je povedal direktor.

V UKC Maribor se trenutno na oddelku za bolnike s covidom-19 zdravi 22 ljudi, še trije pa so v enoti za intenzivno terapijo. Na voljo imajo še tri postelje na "navadnem" oddelku in še tri v intenzivni negi. Po Flisovih besedah pa lahko zagotovijo še vsaj 20 mest, kar pomeni, da zaenkrat obvladujejo položaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.