10. 11. 2020, 11:51 | Vir: STA

V ponedeljek potrjenih 1084 okužb, umrlo 27 bolnikov

Profimedia

V Sloveniji so v ponedeljek po vladnih podatkih ob 4457 opravljenih testih potrdili 1084 okužb z novim koronavirusom, 27 covidnih bolnikov umrlo. V bolnišnicah se je zdravilo 1171 bolnikov s covidom-19, kar je 28 več kot dan prej, na intenzivni negi jih je bilo 196, šest več kot v nedeljo. Iz bolnišnic pa so odpustili 104 covidne bolnike.

V ponedeljek je bil delež pozitivnih testov tako 24,32-odstoten, kar je sicer za slabi dve odstotni točki več kot v nedeljo, a za več kot 10 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma, je na novinarski konferenci izpostavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 21.097 aktivnih primerov okužbe, kar je 1,9 odstotka oziroma 417 primerov manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako s 1026 znižala na 1007. Skupaj so sicer doslej v Sloveniji potrdili 46.709 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je doslej umrlo 605 bolnikov s covidom-19.

Med 27 covidnimi bolniki, ki so umrli v ponedeljek, jih je po Kacinovih navedbah 19 umrlo v bolnišnicah. Dnevno število umrlih covidnih bolnikov se ne povečuje več, prav tako je število nižje kot pred dnevi, ko je preseglo tudi 30, je pojasnil Kacin.

Največji delež pozitivnih primerov med opravljenimi testi smo po njegovih navedbah beležili pred dvema tednoma, epidemiologi pa so že takrat opozarjali, da je pričakovati, da se bo število covidnih bolnikov v bolnišnicah povečevalo še vsaj dva tedna. Izkušnje namreč kažejo, da bolnišnice niso najbolj obremenjene v trenutku najslabših številk o potrjenih okužbah, ampak nekoliko pozneje, ko se razvijejo bolezni v težji obliki.

Trenutno smo v fazi, ko se nam število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, povečuje, a se zadnje dni zdi, da je prirast bolnikov nekoliko počasnejši, je pojasnil Kacin. Kot je navedel, se število novo sprejetih covidnih bolnikov še nekoliko povečuje, ampak se hkrati povečuje tudi število odpuščenih iz bolnišnic. Pri tem je omenil tudi nove kapacitete za covidne bolnike v Ljubljani, kjer da uspešno uvajajo tudi nove ekipe, po njegovih besedah pa je vse bolj učinkovit sistem prerazporejanja bolnikov.

Kacin ugotavlja, da se epidemiološke razmere pri nas počasi izboljšujejo. A kot je pojasnil, bo ključna sreda, ki bo omogočila bolj realno oceno aktualnega dogajanja. Ob tem je opozoril tudi na sredin praznik svetega Martina. "Letos niso optimalni pogoji za martinovanje. Vino bo vsekakor nastalo, ampak vse, ki ste nameravali na martinovanje, še enkrat opozarjam, da je vikend, ki je pred nami izjemno izjemno občutljiv, kar zadeva epidemiološko situacijo. Ne želimo, da bi se nam zgodil zdrs, ne želimo, da bi te ugodne rezultate in te trende, ki jih imamo v zadnjih dneh, čez ta vikend kakorkoli ogrozili," je poudaril.

Prebivalce je pozval, da spoštujejo veljavne ukrepe, med katerimi je tudi prepoved zbiranja več kot šestih oseb na javnih krajih. "Kaj se bo dogajalo v zidanicah, je drugo vprašanje. Ampak če bi bile te zidanice letos bolj prazne, bi lahko veliko lažje gledali v prihodnost in zdravstveno osebje v bolnišnicah bi veliko lažje delalo, razmere bi bile manj stresne," je še dodal.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ