8. 7. 2020, 13:05 | Vir: STA

V postojnski enoti Doma na Krasu so se s hitrim ukrepanjem verjetno izognili širjenju virusa

Profimedia

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk ocenjuje, da so se v postojnski enoti Doma na Krasu s hitrim ukrepanjem izognili širjenju virusa med stanovalci in zaposlenimi. Starejšo stanovalko so že ob pojavu zdravstvenih težav, še pred potrditvijo okužbe, osamili. Delavka, ki naj bi zanesla virus v dom, je v karanteni.

V Domu na Krasu so namreč v soboto, ko so pri starejši stanovalki zaznali zdravstvene težave, že pred odvzemom brisa omejili medsebojne stike. "Ocenjujemo, da je ta prvi ukrep, ko še niso vedeli, ali imajo dejansko virus v hiši, preprečil širjenje virusa med zaposlenimi in stanovalci doma," je za STA povedal Curk.

Doslej sta se v domu okužili dve osebi. Zaposlena je v karanteni na svojem domu. Stanovalko so preselili na ljubljansko infekcijsko kliniko, njeno stanje je po Curkovih besedah stabilno. Ostalih deset stanovalcev postojnskega doma je v izolaciji v svojih prostorih v domu.

Na novi koronavirus so testirali vse zaposlene, med njimi niso odkrili novih okužb. Po Curkovem mnenju so v domu sami prispevali k temu, da sedaj govorimo o tako majhnem številu okuženih, saj so sprejeli potrebne ukrepe in iz delovnega procesa izločili vse tiste, ki so bili v času vnosa virusa na delovnem mestu.

Curk je v izjavi za STA ob tem pozval tudi k doslednemu spoštovanju zaščitnih ukrepov in izpostavil predvsem možnost okužb na večjih zabavah ali praznovanjih, kot je bilo na primer v Cerknici.

"Ne obstaja nobena vlada, noben inštitut za varovanje zdravja in nobeno zdravstveno osebje, ki bi lahko preprečilo tovrstne okužbe, če jih sami ne bomo preprečili," je poudaril. "Virus je med nami in sedaj je odgovornost na nas, da poskušamo ta virus zaustaviti tako, da uporabljamo maske, ohranjamo varnostno razdaljo in da se odpovemo prekomernemu in številčnemu druženju," je še pozval Sandi Curk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.