29. 12. 2020, 19:17 | Vir: STA

V potresu na Hrvaškem vse več mrtvih

Hrvatski Crveni križ/Twitter

Današnji rušilni potres na območju Petrinje na Hrvaškem je po zadnjih podatkih zahteval najmanj sedem smrtnih žrtev, med njimi je 12-letna deklica. Reševalci s psi iščejo preživele v ruševinah tudi v drugih naseljih. Poškodovanih je najmanj 20 ljudi, med njimi dve osebi huje.

Največ mrtvih je iz vasi Majska Poljana nedaleč Gline. V treh v celoti porušenih hišah so reševalci našli pet mrtvih ljudi. Med njimi 20-letnika, je potrdila podžupanja Gline Branka Bakšić Mitić za novičarski portal index.hr. Portal je dodal, da je ena oseba huje poškodovana in se bori za življenje. Še dve osebi iščejo v ruševinah.

V Petrinji so danes potrdili smrt 12-letne deklica, ki je umrla v središču mesta. Hrvaški mediji so poročali tudi o smrtni žrtvi potresa v kraju Žažina v bližini Siska.

Bakšić Mitićeva je za regionalno televizijo N1 povedala, da je v Majski Poljani potres prestalo približno deset odstotkov hiš. Zaprosila je za stanovanjske zabojnike, odeje, grelnike, hrano in vodo. Kot je dejala, so prebivalcem ponudili namestitve v apartmajih na morju, a zaenkrat ne želijo zapustiti svojega kraja bivanja.

Hina/STA

V bolnišnici v Sisku so potrdili, da so oskrbeli 20 poškodovanih v potresu, med katerimi sta dve osebi huje poškodovani. Nekatere poškodovance so prepeljali v zagrebške bolnišnice, nekatere odpustili v domačo oskrbo. Zaradi v potresu poškodovane bolnišnice bodo morali tudi del bolnikov, posebej bolnike s covidom-19, premestiti v zagrebške bolnišnice.

Na območje Petrinje, ki je utrpela največjo gmotno škodo, medtem prihajajo reševalne ekipe iz vseh delov Hrvaške. Pri odstranjevanju ruševin pomagajo tudi hrvaški vojaki. Reševalci so v ruševinah zgradb v Petrinji našli dve osebi, ki sta preživeli potres, je potrdil pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut. Med njimi je tudi ženska, ki je zaposlena v mestni upravi. Psi iščejo preživele na še treh lokacijah, je dodal Trut.

Za čiščenje ruševin so pripeljali številne stroje. Pričakujejo, da bodo reševalci angažirani celo noč. Za prebivalce, ki so ostali brez strehe nad glavo, so organizirali začasne namestitve v skladu s protikoronskimi ukrepi. Med drugim na športnem igrišču v Glini postavljajo šotore civilne zaščite.

Medtem na Hrvaškem poteka tudi solidarnostna akcija. Številna podjetja pošiljajo najnujnejše potrebščine v Petrinjo, kot sta voda in hrana, lastniki hotelov in apartmajev ponujajo namestitev prizadetim, ki so ostali brez strehe nad glavo. V številnih mestih so organizirali točke, na katerih prebivalci lahko darujejo najnujnejše potrebščine.

Hina/STA

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec