12. 5. 2020, 16:18 | Vir: STA

V prihodnjih dneh godujejo t. i. ledeni možje

Profimedia

V prihodnjih dneh godujejo t. i. ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Skladno s tradicijo si že od danes 12.5 namesto prijetnega pozno spomladanskega vremena obetamo oblačno in deževno vreme z občasnimi nevihtami ter tudi določen padec temperatur.

Na današnji god sv. Pankracija bo po napovedih Agencije RS za okolje oblačno, deževno in hladneje. Danes zjutraj je naše kraje dosegla hladna fronta s padavinami. Kot so na Facebooku zapisali na agenciji, se je zgodaj zjutraj na severovzhodu države v dobro uri in pol ohladilo za deset stopinj Celzija, po nižinah pa se je ohladilo na okrog šest stopinj. Piha tudi okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Po podatkih Arsa bodo padavine popoldne slabele in do večera povsod ponehale. V gorah bo snežilo in tudi dele sredogorja bo pobelil sneg. Zaradi oblačnega vremena bodo dnevne temperature nižje od jutranjih. Po nižinah bo temperatura popoldne le okrog deset stopinj Celzija, v višjih legah okrog pet stopinj.

V sredo in četrtek, ko godujeta sv. Servacij in sv. Bonifacij, pa se obeta spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Nastale bodo posamezne plohe, v četrtek tudi nevihte. V noči na sredo bo po podatkih Arsa v višjih plasteh ponovno zapihal južni do jugozahodni veter, čez dan pa bomo postopno ponovno prešli pod vpliv sredozemske zračne mase. Segrelo se bo, temperature bodo zopet dosegle 20 stopinj Celzija. Okrepljen jugozahodni veter bo v višinah k nam prinašal puščavski prah.

Novi ohladitvi, ki bosta manj izraziti od današnje, na Arsu pričakujejo v četrtek zvečer in v noči na soboto. Vreme bo ostalo spremenljivo. V četrtek bodo lahko povsod po Sloveniji nastajale posamezne plohe in nevihte, v petek pa bodo krajevne padavine pogostejše na zahodu, so na Facebooku še zapisali na Arsu. Dodali so, da ledeni možje letos ne bodo prinesli slane.

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sv. Zofija. Ker na njen god rado dežuje, so ji v ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Po ledenih možeh se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere sodi paradižnik, ki je priljubljen na slovenskih vrtovih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.