25. 7. 2021, 09:22 | Vir: STA

V primeru hudega četrtega vala bodo cepljeni v Nemčiji imeli več svobode

profimedia

Vodja kabineta nemške kanclerke Angele Merkel Helge Braun je v danes objavljenem pogovoru za Bild am Sonntag napovedal, da bodo cepljeni proti covidu-19 v Nemčiji v primeru hudega četrtega vala epidemije v prihodnjih mesecih lahko deležni več svobode kot necepljeni.

Za necepljene je Braun napovedal določene omejitve, med drugim prepoved obiska kinodvoran, stadionov in gostinskih lokalov.

"Če bomo imeli visoke številke novih okužb, kljub našemu testiranju, potem bodo morali necepljeni zmanjšati število svojih stikov. To pomeni, da necepljeni, tudi če bodo testirani, ne bodo mogli več obiskovati restavracij, kinodvoran in stadionov, saj bo tveganje za vse previsoko," je pojasnil vodja kabineta nemške kanclerke. Sam ne dvomi v zakonitost takšnih ukrepov, saj je "država obvezana, da zaščiti zdravje svojih državljanov".

"To pomeni, da zdravstveni sistem prihajajočo zimo ne bo več prelagal operacij rakavih obolenj ali ortopedskih operacij zaradi zdravljenja covidnih bolnikov. In k temu sodi tudi zaščita tistih, ki niso cepljeni," je še dejal.

Ob tem je Braun znova pozval k cepljenju in izpostavil dve prednosti. Prva je, da je cepljenje 90-odstotno učinkovito pri preprečevanju hudih oblik covida-19. Druga, da bodo cepljeni po njegovih besedah imeli zagotovo več svobode kot necepljeni. Ob tem sam zagovarja še nadaljnjo nošnjo zaščitnih mask v javnem potniškem prometu in izobraževanju, kjer ni mogoče vzdrževati ustrezne medsebojne razdalje in zadovoljivega zračenja.

Cepljenje odraslih, staršev, učiteljev, hišnikov ter voznikov šolskih avtobusov, pa je po besedah vodje kabineta nemške kanclerke najboljša zaščita za otroke.

"Če bodo vse te skupine cepljenje, potem je tveganje za otroke majhno," je še dejal Braune, sicer tudi sam zdravnik. Kot je še dejal, se trenutno število novih okužb na teden v Nemčiji poveča za 60 odstotkov.

"Če se bo delta (različica novega koronavirusa) še naprej tako hitro širila in ne bomo dosegli visokega odstotka cepljenih ali bistveno spremenili obnašanja, bomo imeli čez devet tednov incidenco pri 850, kar ustreza 100.000 novih okužb dnevno", je posvaril Braune.

V Nemčiji so po podatkih nemške tiskovne agencije dpa doslej proti covidu-19 cepili približno 60 odstotkov prebivalstva, od tega je polno cepljenih manj kot 50 odstotkov. V zadnjih tednih v državi beležijo porast novih okužb. Trenutno je sedemdnevna incidenca 13,8 okužb na 100.000 prebivalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.