2. 5. 2020, 17:25 | Vir: STA

V raziskavi o razširjenosti koronavirusa pri nas so odvzeli vse vzorce

profimedia

V nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa so danes odvzeli vzorce vsem 1368 osebam, ki so se odzvale vabilu, kaže spletna stran Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Prve preliminarne izsledke naj bi sporočili po prvomajskih praznikih, po do zdaj dostopnih podatkih pa so v raziskavi doslej dokazali eno novo okužbo.

Pri eni v raziskavi sodelujoči osebi je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. "Nekateri se čudijo, ali je to premalo ali preveč. To je tisto, kar je realno, kar se na taki populaciji najde," je pred dnevi pojasnil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in vodja raziskave Miroslav Petrovec.

S preliminarnimi rezultati študije, predstavitev katerih javnost pričakuje po prvomajskih praznikih, bodo strokovni svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje lahko podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in o tem, kakšen je delež populacije, ki je okužbo s koronavirusom nevede prebolel, je pojasnil. Ti podatki bodo pomembno vplivali tudi na odločitve o sproščanju ukrepov.

Vzorec ljudi za raziskavo je pripravil Statistični urad RS (Surs) v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede. Iz centralnega registra prebivalcev so v vzorec naključno izbrali 3000 prebivalcev. Starostne omejitve ni bilo, zato so vključili prebivalce vseh starosti. V prvem koraku so naključno izbrali 300 območij v Sloveniji, v drugem koraku pa so znotraj vsakega izbranega območja izbrali 10 oseb. Vzorec je reprezentativen glede na starost in spol ter teritorialno razdelitev Slovenije in bo omogočil posploševanje rezultatov raziskave na celotno prebivalstvo Slovenije, so ob začetku raziskave pojasnili na Sursu.

Podobne raziskave so napovedali tudi v tujini, v manjšem obsegu so jo že opravili v Avstriji. Avstrijska raziskava po Petrovčevih navedbah sicer ni primerljiva s slovensko, saj so tam ugotavljali le, koliko je v populaciji akutno okuženih oseb. Slovenska raziskava pa bo poleg tega pokazala tudi, koliko oseb je okužbo že prebolelo, saj bodo v krvi dokazovali protitelesa. Vzorec krvi jim bodo še enkrat pogledali po šestih mesecih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord