4. 6. 2020, 07:28 | Vir: STA

V različne teorije zarote glede koronavirusa verjame več kot polovica Hrvatov

Hina/STA

V različne teorije zarote glede pojava novega koronavirusa verjame 52 odstotkov Hrvatov, je pokazala raziskava, ki jo je objavila komercialna televizija RTL. Samo 38 odstotkov od 519 vprašanih je sprejelo znanstveno razlago, da je virus po naravni poti prešel z netopirja na človeka, je pokazala raziskava.

V raziskavi agencije Valicon, ki so jo izvedli konec maja, je 40 odstotkov vseh vprašanih menilo, da so novi koronavirus izdelali v laboratorijih v kitajskem mestu Wuhan, kjer je izbruhnila pandemija.

Med tistimi, ki verjamejo v teorije zarote, jih je 20 odstotkov prepričanih, da so virus namenoma spustili med ljudi, medtem ko jih 15 odstotkov verjame, da je virus slučajno ušel iz laboratorijev.

Pet odstotkov vprašanih medtem verjame, da je virus naraven, a so ga iz laboratorijev namenoma razširili. Podobno število vprašanih meni, do so za pandemijo odgovorni eden najbogatejših ljudi na svetu Bill Gates ter farmacevtske družbe.

Med najbolj zanimivimi odgovori je televizija RTL v torek zvečer izpostavila še prepričanje treh odstotkov vprašanih, da virus sploh ne obstaja. En odstotek pa jih verjame celo, da je novi koronavirus posledica izpostavljanja mreži 5G.

Kitajska, iz katere se je začel širiti novi koronavirus, sicer odločno zavrača namige, da naj bi virus izdelali v enem od njenih laboratorijev oz. da bi jim po nesreči ušel iz kakšne take ustanove. Zaenkrat tudi ni resne znanstvene študije, ki bi dokazovala, da virus ni naravnega izvora.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.