31. 7. 2020, 12:51 | Vir: STA

V rehabilitacijskem centru Soča so po obsežnem testiranju potrdili še eno okužbo

profimedia

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča so na oddelku, kjer sta bila v začetku tedna že zaznana dva bolnika z okužbo z novim koronavirusom, potrdili še enega okuženega bolnika. Ta je sicer stabilen, a so ga zaradi zahtevnega osnovnega zdravstvenega stanja premestili v UKC Maribor, so sporočili iz URI Soča.

V zadnjih 48 urah so v URI Soča na covid-19 testirali dodatnih 14 bolnikov, preostalih 13 je negativnih na okužbo, so pojasnili na inštitutu. Na oddelku, kjer so tako doslej potrdili tri okužbe z novim koronavirusom, je trenutno hospitaliziranih 12 bolnikov.

Po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri prvih dveh bolnikih so v URI Soča na testiranje na okužbo poslali vse zaposlene, ki so delali na oddelku, kjer sta bila ta dva bolnika hospitalizirana. Vsi testi pri teh zaposlenih so bili negativni. V zadnjih dneh testiranja izvajajo še med dodatnimi zaposlenimi, ki sicer s temi bolniki niso bili v stiku. Kot so pojasnili na inštitutu, testirajo zaposlene iz podpornih služb, ki pa so bili v zadnjem tednu na omenjenem oddelku.

Za ta testiranja so se odločili, da bi našli možen vir okužbe. Doslej so bili vsi testi med zaposlenimi negativni, a seznam testiranih še ni dokončen oz. ga še dopolnjujejo.

Na URI Soča so še pojasnili, da je 13 zaposlenih, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi bolniki, v samoizolaciji do prejema rezultatov drugega brisa. Ostali zaposleni, ki so delali na oddelku, kjer so odkrili okužbo in niso imeli tesnih stikov z okuženimi bolniki, pa bodo klicali nazaj na delo glede na potrebe.

Omenjeni oddelek je sicer že od prvih zaznanih primerov covida-19 opredeljen kot siva cona, tam morajo torej zaposleni nositi dodatno zaščitno opremo, terapije se izvajajo samo v sobah bolnikov, oblikovali so tudi stalne ekipe zaposlenih. Z vsemi sprejetimi ukrepi so na minimum zmanjšali možnost širjenja okužbe. Do umiritve situacije so tudi prepovedali obiske.

Tudi v Splošni bolnišnici Brežice, kjer so minule dni okužbo potrdili pri dveh zdravnikih na urgenci, nadaljujejo s testiranjem zaposlenih. Kot so pojasnili za STA, so doslej testirali 31 zaposlenih, samo v četrtek so brise odvzeli 26 zaposlenim. Za 16 med njimi so že dobili informacijo, da so negativni na okužbo, za 10 zaposlenih rezultate še čakajo. Danes pa so brise odvzeli še petim zaposlenim.

V šentviški enoti Zdravstvenega doma Ljubljana pa so danes zjutraj opravili testiranja še pri nekaterih zaposlenih. Rezultate bodo predvidoma prejeli še danes.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord