9. 2. 2019, 20:11 | Vir: STA

V Rimu več sto tisoč protestnikov z vseh koncev Apeninskega polotoka

profimedia
V Rimu več sto tisoč protestnikov z vseh koncev Apeninskega polotoka (foto: profimedia)

Več sto tisoč ljudi se je danes zbralo v Rimu na protestih pod vodstvom italijanskih sindikatov, ki so od italijanske populistične vlade zahtevali politike, ki bodo zagotovile gospodarsko rast. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so to največji tovrstni protesti po štirih letih.

Protesti so minili mirno, sindikati pa so udeležbo omogočili ljudem iz vse države s pomočjo 12 posebnih vlakov, 1300 avtobusov ter nizkocenovnih letov.

Z napisi Prihodnost za delo so protestniki pozivali k obsežnim javnim in zasebnim investicijskim programom, kot tudi k bolj daljnosežnim reformam, kot jih je napovedala vlada desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd.

Sindikati so investicijske programe, ki jih je napovedala vlada, označili za preveč oprezne, niso zadovoljni niti s pokojninsko reformo, niti načrtovanim državljanskim dohodkom, ki po njihovi oceni spodkopava tako boj proti revščini kot tudi proti brezposelnosti.

Novi vodja sindikata CGIL, ki ima 5,5 milijona članov, Maurizio Landini je opozoril, da so vlaganja v zadnjem desetletju padla za 30 odstotkov. Vodja drugega največjega sindikata CISL Annamaria Furlan pa je opozorila, da je Italija z eno nogo že v recesiji in da mora vlada spremeniti smer.

Italija je v zadnjem lanskem četrtletju zašla v recesijo zaradi upočasnjenega izvoza. To pomeni močan pritisk na populistično vlado tretjega največjega evropskega gospodarstva, ki je oblast prevzela junija lani s predvolilnimi obljubami predvsem o krepitvi pomoči najrevnejšim, že decembra pa je, da je pod streho spravila proračun in pomirila finančne trge, morala oklestiti zelo ambiciozne in drage cilje.

Italijanski sindikati vlado obtožujejo, da jih je prezrla, ob tem pa so kritični zaradi srečanja vodje Gibanja pet zvezd, namestnika premierja Luigia Di Maia s člani francoskih rumenih jopičev, ki je zaostrilo odnose med Parizom in Rimom. Landini je kot nenavadno označil, da je imel Di Maio čas za srečanje z nasprotniki vlade v Franciji, ne pa tudi z opozicijo v svoji lasni državi, to je sindikati.

Današnji protest je bil največji po tistem pred štirimi leti proti reformam takratne vlade Mattea Renzija. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.