21. 3. 2022, 11:54

V Rusiji poskočila prodaja kondomov (posredovalo celo ministrstvo)

profimedia

Ruski trgovci so zabeležili velik skok v povpraševanju po kondomih. Ljudje te kupujejo v strahu, da bi jih zmanjkalo ali bi se močno podražili zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji.

V prvih dveh tednih marca je prodaja kondomov poskočila za 170 odstotkov. Največji promet je beležila ruska spletna trgovina Wildberries, medtem ko je veriga lekarn poročala o 26-odstotnem porastu. Kondomi so se dobro prodajali tudi po supermarketih. Tam so beležili za tretjino večje povpraševanje.

"Ljudje si kupujejo zaloge, čeprav smo bili vmes že prisiljeni dvigniti cene," je povedala solastnica trgovine s spolnimi pripomočki Jesenija Šamonina in dodala, da so cene dvignili že proizvajalci, ki lateks kupujejo iz držav, ki niso uvedle sankcij, plačati pa ga morajo v zahodnih valutah, kar nakup materiala podraži.

Da ne gre zgolj za zabavno zanimivost, priča dejstvo, da je na celotno situacijo s kondomi moralo reagirati tudi ministrstvo za industrijo in trgovino.

"Kondomov ne bo zmanjkalo," mirijo ljudi. "Največje proizvajalke tega artikla so Tajska, Indija, Južna Koreja in Kitajska, ki trgovinskega toka v Rusijo niso ustavile."

Rusija sicer leto uvozi 600 milijonov kondomov, sami pa jih proizvedejo še 100 milijonov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec