18. 1. 2021, 07:33 | Vir: STA

V Rusijo prihajajo pozivi iz EU in ZDA, naj izpustijo Alekseja Navalnega

profimedia

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell sta pozvala k izpustitvi vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega. Podobno je pozval tudi svetovalec za nacionalno varnost novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna Jake Sullivan.

"Prijetje Navalnega je nesprejemljivo. Ruske oblasti pozivam, naj ga takoj izpustijo," je Michel zapisal na Twitterju, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij ruske oblasti pozval, da spoštujejo pravice Navalnega. V zapisu na Twitterju je prav tako pozval k njegovi izpustitvi. Kot je ocenil, je politizacija pravosodnega sistema nesprejemljiva.

Da bi morali Navalnega takoj izpustiti, "storilce grozljivega napada na njegovo življenje pa privesti pred roko pravice", pa je na Twitterju zapisal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Sullivan.

Dodal je še, da napadi Kremlja na Navalnega "niso le kršitev človekovih pravic, ampak tudi žalitev ruskih državljanov, ki želijo, da se sliši njihov glas", njegovo izjavo povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pozivi k izpustitvi vodje ruske opozicije prihajajo tudi iz različnih evropskih držav. Med drugim so k izpustitvi Navalnega pozvali poljski premier Mateusz Morawiecki, češki zunanji minister Tomaš Petriček ter številni italijanski politiki. Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je po poročanju Anse izrazil zaskrbljenost nad ravnanjem ruskih oblasti.

Direktorica ruske pisarne Amnesty International Natalija Zviagina je medtem ocenila, da je prijetje Navalnega "še en dokaz, da ga skušajo ruske oblasti utišati". "Njegovo prijetje le pritrjuje, da je treba preiskati njegove trditve, da so ga zastrupili državni agenti po ukazu z najvišjih ravni," je še dejala.

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je po več mesecih bivanja v Nemčiji zaradi zastrupitve z novičokom danes vrnil v Rusijo. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo, ko je šel skozi kontrolo potnih listov, so ga prijeli. Ruska zvezna služba za zapore je sporočila, da so ga prijeli zaradi "več kršitev" pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča.

Grozijo mu okoli tri leta in pol zapora. Njegovi soprogi Juliji, tiskovni predstavnici in odvetniku so dovolili vstop v državo. V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.