30. 5. 2018, 13:00 | Vir: STA

V Savdski Arabiji bo spolno nadlegovanje po novem kaznivo dejanje

profimedia
V Savdski Arabiji bo spolno nadlegovanje po novem kaznivo dejanje (foto: profimedia)

V Savdski Arabiji je spolno nadlegovanje odslej kaznivo dejanje. Vlada je namreč potrdila zakon, po katerem je za spolno nadlegovanje zagrožena kazen do pet let zapora in plačilo kazni v višini največ 300.000 rialov oziroma 80.000 ameriških dolarjev.

Zakon so sprejeli v času, ko se v kraljevini pripravljajo na zgodovinsko odpravo prepovedi vožnje avtomobilov za ženske 24. junija.

Opredelitev spolnega nadlegovanja kot kaznivega dejanja so na ministrstvu za informiranje označili kot zelo pomemben prispevek v zgodovini uredb, ki je zapolnil "velik pravosodni vakuum", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V savdski kraljevini so pravice žensk zelo omejene, pravila o segregaciji spolov v javnosti pa med najstrožjimi na svetu. Še vedno je v veljavi sistem skrbništva, v okviru katerega mora glavni moški član družine ženski sorodnici dovoliti, če želi med drugim študirati ali potovati.

V zadnjih mesecih je Savdska Arabija v okviru obsežnega reformnega procesa in liberalizacije, ki ju je zagnal savdski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman, popustila pri nekaterih strogih pravilih. Tako bodo med drugim lahko Savdijke od junija samostojno vozile avtomobile, po 35 letih prepovedi pa so nedavno odprli tudi prvo kinodvorano v državi. Dovolili so tudi skupno udeležbo pripadnikov obeh spolov na koncertih.

Reforme je zasenčila nedavna aretacija najmanj 11 aktivistov za pravice žensk, predvsem pravice do vožnje avtomobilov in odpravo sistema skrbništva. Oblasti niso sporočile imen aretiranih, označile pa so jih za izdajalce, ki so osumljeni stikov "s tujimi strankami", finančne podpore sovražnikov ter poskusa spodkopavanja varnosti in stabilnosti kraljestva.

Prijeli so jih pred dvema tednoma, doslej pa izpustili najmanj štiri. Amnesty International in druge mednarodne organizacije za človekove pravice opozarjajo, da usoda ostalih ostaja neznana. Začudeni so tudi nad dejstvom, da so v času pomembne omilitve določenih prepovedi za ženske aretirali prav borce za pravice žensk, pa tudi soustanovitelja ene redkih neodvisnih skupin za človekove pravice v državi Mohameda al Bajadija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.