15. 11. 2017, 08:57 | Vir: STA

V Severni Koreji zahtevajo smrtno kazen za Trumpa

profimedia
V Severni Koreji zahtevajo smrtno kazen za Trumpa (foto: profimedia)

Severnokorejski državni dnevnik Rodong Sinmun se je znesel nad ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ker je užalil njihovega voditelja Kim Jong-una. Zaradi tega zanj zahtevajo smrtno kazen. Označili pa so ga tudi za strahopetca, ker "si ni upal" ogledati demilitariziranega območja na meji med obema Korejama.

Časnik, ki ga ureja severnokorejska komunistična partija, je Trumpu in njegovemu obisku Južne Koreje in Japonske prejšnji teden posvetil glavni komentar.

Trump je sicer svojo azijsko turnejo po petih državah namenil predvsem iskanju in utrjevanju podpore proti severnokorejskim ambicijam razvoja jedrskega orožja in raketne tehnologije.

A časnik je Trump očitno najbolj ujezil z ocenami, da v Severni Koreji vlada "kruti režim". "Najhujši zločin, za katerega mu ni mogoče nikoli oprostiti, je ta, da si je drznil zlobno žaliti dostojanstvo našega vrhovnega vodstva," so zapisali v časniku, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Moral bi vedeti, da je zgolj gnusen kriminalec, ki ga je korejsko ljudstvo obsodilo na smrt," so še dodali v časniku.

Izmenjava trdih besed, žaljivk in groženj z vojaškim napadom med Washingtonom in Pjongjangom je po vrnitvi Trumpa iz azijske turneje dobila nov nivo, ko je ameriški predsednik namignil, da je severnokorejski voditelj "majhen in debel". "Zakaj bi me Kim Jong-un žalil, da sem 'star', če jaz za njega ne bi NIKOLI rekel, da je 'majhen in debel'?" je tvitnil Trump.

Kim in njegovi predniki sicer v Severni Koreji uživajo skoraj božanski status. To se kaže v izjemni občutljivosti celotne države na kakršnokoli opazko proti režimu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.