12. 3. 2020, 19:26 | Vir: STA

V Sloveniji je zaradi širjenja koronavirusa razglašena epidemija

STA
V Sloveniji je zaradi širjenja koronavirusa razglašena epidemija (foto: STA)

Slovenija danes, osem dni po potrditvi prve okužbe v državi, razglaša epidemijo novega koronavirusa. Zato bodo od ponedeljka zaprte vse šole in vrtci, odpovedana so tekmovanja. Umar je prepolovil napoved gospodarske rasti, vlada pa je sprejela interventni zakon za pomoč gospodarstvu. Tudi novi premier Janez Janša je že napovedal nekatere ukrepe.

Kot je pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat, so razglasitev epidemije predlagali zaradi pojava okužb v novih regijah in ker po v državi zdaj več skupkov okužb.

Širjenje virusa je v Sloveniji prešlo v drugo fazo.

Medtem iz tujine

Iz Kitajske, od koder se je decembra začelo širjenje nevarnega virusa, medtem prihajajo dobre novice, da se epidemija na njihovih tleh umirja.

V sredo so zabeležili 15 novih okužb, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc v januarju. Je pa tudi 11 ljudi umrlo. Skupaj so na Kitajskem od decembra zabeležili okoli 80.800 okužb in 3169 smrti zaradi koronavirusa sars-cov-2.

Virus se je sicer medtem razširil že po praktično vsem svetu, potrdili so ga v 125 državah. Okužilo se je okoli 130.000 ljudi. Več kot 4700 jih je umrlo. Jih je pa 68.000 ozdravelo.

Vodja kitajske strokovne skupine za boj proti koronavirusu Zhong Nanshan je ob razglasitvi, da je vrhunec epidemije koronavirusa na Kitajskem mimo, ocenil še, da bi pandemija drugod po svetu lahko trajala do junija. Opozoril je sicer, da je to odvisno predvsem od tega, kako odločne bodo države v ukrepih za zajezitev širjenja virusa.

To je danes ponovil tudi prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "To je pandemija, ki jo lahko nadzorujemo," je poudaril v Ženevi. Opozoril je, da države ne bi smele opustiti prizadevanj za omejitev širjenja virusa, ampak jih okrepiti. "Zamisel, da bi države morale preiti od obvladovanja na blažitev, je napačna in nevarna," je dejal.

Italija, ki se poleg Kitajske, Južne Koreje in Irana kaže kot eno najhujših žarišč koronavirusa na svetu, je medtem v sredo zvečer še dodatno zaostrila ukrepe karantene. Zaprli so bare, lokale in večino trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Ukrep bo veljal najmanj do 25. marca.

Italijanska vlada pod vodstvom Giuseppeja Conteja je odredila tudi zaprtje vseh oddelkov, ki niso nujni za proizvodnjo. Zaprte so tudi storitve, kot na primer frizerji. Zaprli so tudi mednarodni letališči v Rimu. "Hvala vsem Italijanom, ki se žrtvujejo. Dokazujemo, da smo velik narod," je dejal Conte. V Italiji se je sicer doslej z novim koronavirusom okužilo 12.462 ljudi, umrlo jih je 827.

Ukrepe zaostrujejo tudi v drugih evropskih državah, med drugim Sloveniji, ki bo s ponedeljkom zaprla vse šole in vrtce. Podobno so se doslej v Evropi ob Italiji odločili še na Češkem, Poljskem, v Litvi, Grčiji, Severni Makedoniji in Romuniji. Zaprtje napovedujejo tudi v Avstriji, na Hrvaškem, Norveškem, Irskem, Slovaškem in Danskem.

Ameriški predsednik Trump se je medtem odločil da prepove potovanja iz Evrope v ZDA, točneje iz 26 držav schengenskega območja. Med njimi tudi iz Slovenije, ne pa tudi iz Velike Britanije, Hrvaške, Bolgarije ali Romunije, ki niso članice schengna.

Prepoved naj bi začela veljati v soboto zjutraj. Ne bo veljala za Američane, ki se bodo vračali domov. Vrnili se bodo sicer lahko le na 13 izbranih letališč, kjer jih bodo najprej zdravstveno preverili, nato pa za 14 dni poslali v karanteno.

V EU so se na to odločitev Trumpa že odzvali kritično. "Koronavirus je globalna kriza, ki ni omejena na nobeno celino in ki terja sodelovanje, ne enostranskega ukrepa," sta izpostavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pa so slovenske potnike opozorili, naj raje opustijo oz. preložijo pot v ZDA, tiste, ki so že tam, pa, da se čim prej vrnejo. Podobno opozorilo sicer velja za vsa potovanja v tujino, je sporočil vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter.

Poleg tega meje počasi zapirajo tudi države znotraj EU. Danes sta meje zaprli Češka in Slovaška. Prva predvsem proti Nemčiji in Avstriji, sicer pa je prepovedala vstop potnikom iz skupno 15 rizičnih držav, v katerih je nevarnost virusa najvišja. Med njimi ni Slovenije.

Slovaška pa je s petkom zjutraj napovedala zaprtje meja za vse tujce, razen za Poljake. Na mejnih prehodih s Poljsko bo vstop v državo dovoljen samo poljskim državljanom, so sporočili v Bratislavi. Kdor bo prišel v državo, pa bo moral za 14 dni v karanteno.

Vse večje težave medtem nastajajo na meji Slovenije s Hrvaško, saj slednja zavrača vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, sicer pa za vse, prihajajo s kriznih območij uvaja 14-dnevno karanteno. Na meji zato prihaja do dolgih zastojev in kolon, zlasti tovornjakov.

Hrvaška naj bi se za ta ukrep odločila tudi zaradi odločitve Srbije, da omeji prehod svoje meje s Hrvaško. Zaprla je predvsem manjše mejne prehode s sosedami, medtem ko naj bi na mednarodnih mejnih prehodih promet še vedno potekal.

Koronavirus pa tudi sicer že dodobra hromi gospodarstva po vsem svetu. Podjetja v celoti ali delno ustavljajo proizvodnjo, mnogim zaposlenim so odredili delo od doma.

Da bi ublažili posledice za gospodarstvo, je danes niz ukrepov sprejel tudi Svet Evropske centralne banke (ECB). Med drugim je obseg neto odkupovanja vrednostnih papirjev do konca leta povečal za 120 milijard evrov. Začasno je ECB sprostila tudi kapitalske in nadzorstvene zahteve za banke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.