9. 2. 2021, 20:34 | Vir: STA

Dosegli smo pogoje za prehod v oranžno fazo, v sredo verjetno dodatna sproščanja ukrepov

Profimedia

V Sloveniji je sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 1000, kar je eden od pogojev za prehod iz rdeče v oranžno fazo. Tudi število hospitaliziranih ostaja pod 1000. O morebitnem dodatnem sproščanju ukrepov bo vlada odločala v sredo. Ministrstvo za zdravje pa pripravlja priporočila glede potrjevanja lažno pozitivnih hitrih testov s PCR testi.

V Sloveniji so po vladnih podatkih v ponedeljek ob 11.253 testiranjih potrdili 357 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje okužb je tako padlo pod 1000, in sicer na 842, kar je po vladnem načrtu eden od pogojev za prehod iz rdeče v oranžno fazo ukrepov.

Tudi število hospitaliziranih, ki je drugi pogoj, ostaja pod 1000. Včeraj se je namreč v bolnišnicah zdravilo 945 covidnih bolnikov, 162 med njimi jih je potrebovalo intenzivno nego. 19 oseb s covidom-19 pa je včeraj umrlo.

Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco, je opozorila, da lahko bolj realno epidemiološko sliko zaradi včerajšnjega praznika pričakujemo jutri in v prihodnjih dneh. Bo pa vlada jutri odločala o prehodu v oranžno fazo ukrepov, v kateri je predvideno dodatno sproščanje.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne zniževanje dnevno potrjenih koronavirusnih okužb daje "neko upanje, da epidemija počasi upada, kar je tudi dokaz, da upoštevamo ukrepe in da ti ukrepi prinašajo določene učinke". K umirjanju epidemije je po njeni oceni pripomoglo tudi bolj dostopno testiranje.

"Do ponedeljka smo s hitrimi testi odkrili 6200 pozitivnih oseb, vsak od njih bi neodkrit virus lahko nevede širil naprej," je dejala državna sekretarka. Pri tem je spomnila, da hitri antigenski testi niso tako zanesljivi kot PCR testi, prav tako pa lahko negativni rezultat posamezniku daje lažen občutek varnosti.

Lažno pozitivni hitri testi

Glede lažno pozitivnih hitrih testov pa je pojasnila, da je potrjevanje pozitivnih hitrih testov s PCR testi smiselno opraviti, kadar je pojavnost virusa v populaciji nizka. Glede na to, da se ta pojavnost v Sloveniji že zmanjšuje, bo smiselno takšno potrjevanje vseh pozitivnih hitrih testov s PCR testi predvsem v nekaterih skupinah uvesti kmalu, je dejala Magajnejeva.

Ministrstvo mora po njenih navedbah pripraviti enotna priporočila glede potrjevanja, zaradi česar je predvideno srečanje predstavnikov ministrstva s strokovnjaki, na katerem se bodo dogovorili o tem, pri katerih pozitivnih je nujno še potrjevanje s PCR testom.

Kot je pojasnila, so tudi pri nas doslej nekatere, denimo zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki so prejeli pozitiven rezultat hitrega testa, napotili še na PCR test, in sicer tiste brez simptomov in z negativno epidemiološko anamnezo. To je po njenih ocenah tudi pravilen pristop, da se potrjuje vsak nepričakovan rezultat. Obenem je pojasnila še, da je bilo že ob uvedbi hitrih testov pri nas v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji predvideno potrjevanje vseh pozitivnih hitrih testov s PCR testi.

Magajnejeva je napovedala, da bodo nov razpis za hitre teste objavili v enem tednu

pri čemer pa je zagotovila, da je na zalogi še dovolj testov, saj jih lahko naročajo izvajalci tudi sami, poleg tega pa kmalu pričakujejo tudi pošiljko testov iz skupnega evropskega naročila. Slednje je po njenih navedbah tudi eden od razlogov, zaradi česar razpisa, ki ga sicer napovedujejo že dlje časa, še niso objavili.

Prav tako pa še tečejo tudi razprave o strategiji testiranja v prihodnje, tudi zaradi morebitnih sprememb razmer zaradi širjenja različic virusa, je pojasnila in dodala, da bodo strategiji prilagajali tudi nabavi testov. Petodstotni delež testov iz evropskega naročila bo Slovenija dobila brezplačno, preostale teste pa bo plačala, a njihova cena trenutno še ni javna, je pojasnila državna sekretarka.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so zaključili študijo o zanesljivosti hitrih testov. Direktorica nacionalnega laboratorija Tjaša Žohar Čretnik je ob predstavitvi izsledkov zaključnega poročila o verifikaciji hitrega antigenskega testa za namen množičnega testiranja proizvajalca Shenzen Ultra - Diagnostics Biotec, ki ga je dobavilo podjetje Majbert Pharm, povedala, da so ti enakovredni ostalim testom na trgu z mednarodno verifikacijo.

Tako so v skupini brezsimptomnih preiskovancev ugotovili 60,38-odstotno občutljivost testa ter 99,16-odstotno specifičnost. Med simptomatskimi pa je bila občutljivost testa 86,43-odstotna, specifičnost pa 98,6-odstotna. Testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji, so tako po njenih besedah enakovredni ostalim testom na trgu z mednarodno verifikacijo.

Spregovorila je tudi o lažno pozitivnih vzorcih na hitrih testih, ki so se na PCR testih izkazali za negativne

Opozorila je da se ti lažno pozitivni testi pojavljajo v gručah, zato je vzroke treba iskati v načinu izvedbe, načinu hranjenja ali slabši stabilnosti reagentov.

Žohar Čretnikova je tudi povedala, da v Sloveniji ostajamo pri štirih potrjenih primerih angleške različice koronavirusa. Vzorce, ki so bili potrjeni s slovaškimi testi, so namreč preverili še s potrditvenim testom z metodo sekvenciranja. Pri njih so potrdili druge različice virusa.

Nova pošiljka 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech je že v Sloveniji, namenjena pa bo cepljenju starejših od 80 let in cepljenju z drugim odmerkom, so pojasnili na NIJZ. Cepivo AstraZenece, ki je v Slovenijo prispelo v soboto, bodo po napovedih NIJZ po državi razdelili v sredo, in sicer po večjih zdravstvenih domovih.

Magajnejeva je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da še kar nekaj prebivalcev, starejših od 80 let, čaka na cepljenje proti covidu-19, saj število odmerkov doslej ni zadostovalo za vse, ki bi se želeli cepiti. Tako bodo cepljenje v tej starostni skupini v prihodnjih dneh nadaljevali, s prvimi prispelimi 9600 odmerki cepiva AstraZeneca pa bodo cepili mlajše prebivalce.

Pripravila Alenka Potočnik

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ