19. 3. 2020, 15:54 | Vir: STA

V Sloveniji doslej potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom

Rosana Rijavec/STA

V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so opravili 9860 testiranj, so objavili na spletni strani ministrstva za zdravje. V bolnišnicah je po navedbah vodje strokovne skupine za podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojane Beović okoli 40 bolnikov s covidom-19.
 

Še v sredo je bilo potrjenih 286 potrjenih primerov, opravljenih pa 8730 testiranj.

Beovićeva je danes v pogovoru za Radio Slovenija dejala, da je virus prav gotovo razširjen po Sloveniji, saj dobivajo poročila o bolnikih iz vse države. "Oceno razširjenosti virusa lahko podamo glede na to, koliko ljudi je oskrbovanih v bolnišnicah. Ta številka je danes okoli 40. To je več, kot je bilo v prejšnjih dneh. Postopno postajajo ljudje, ki so prej imeli blažje simptome, ki so imeli dokazan virus v svojih dihalih, bolj bolni in prihajajo na vrata bolnišnic," je povedala.

Po njenih besedah je "to začetek nečesa, kar bomo morali res z vsemi silami obvladovati in na to se zdaj res intenzivno pripravljamo".

V UKC Ljubljana so za STA danes pojasnili, da so imeli zjutraj 16 potrjenih na navadnem oddelku in pet v intenzivni negi. V UKC Maribor pa imajo 14 bolnikom s covidom-19, od tega dva v enoti intenzivne nege.

Kapacitete za sprejem teh bolnikov v bolnišnicah so po navedbah Beovićeve pripravljene, niso pa še vse zasedene. Kot je pojasnila, obstaja načrt, kako se bodo te kapacitete širile naprej po Sloveniji. Najprej se bodo postopno polnile določene bolnišnice (gre za UKC Ljubljana, UKC Maribor in Kliniko Golnik). Ko bodo njihove zmogljivosti polne, bodo postopno začeli sprejemati bolnike še v drugih bolnišnicah. "Ker za delo s temi bolniki potrebujete posebne izolirane prostore, nekaj opreme, pa tudi nekaj izkušenj in ni pametno, da se to preveč drobi," je povedala.

Na očitke, da se ne testira dovolj bolnikov na novi koronavirus, pa je odvrnila, da je Slovenija med državami, ki naredi največ testov glede na število prebivalcev. "Naša priporočila so povsem skladna s priporočili Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, tudi z osnutkom priporočil Evropske komisije. Pa če hočete, tudi s priporočili ameriškega centra za nadzor bolezni," je pojasnila.

"Mi seveda testiramo. Ne testiramo pa tistih najblažje bolnih, ki lahko ostanejo doma. Razen v določenih situacijah: če pričakujemo hujši potek," je dejala. Zato priporočajo bolnikom z znaki respiratorne okužbe, naj pokličejo zdravnika in se z njim pogovorijo. Zdaj namreč vedo več kot pred dvema mesecema, da bolezen poteka tudi kot navaden prehlad. "Zdaj pa si predstavljajte, da bi vsak z navadnim prehladom hodil v teh razmerah k zdravniku. Če nima koronavirusa, ga bo ob tem lahko dobil. Tako da testiramo pravzaprav več, ampak spremenili smo fokus testiranja," je še pojasnila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord