13. 3. 2020, 09:43 | Vir: STA

V Sloveniji je pričakovati postopno ugašanje javnega življenja

profimedia

Število okuženih z novim koronavirusom bo danes preseglo stotico. Čeprav vrtci in šole začasno zapirajo vrata v ponedeljek, bo verjetno že danes veliko otrok ostalo doma, s tem pa tudi nekateri starši. Meja z Italijo je po novem zaprta tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. V Sloveniji je pričakovati postopno ugašanje javnega življenja.

Vlada v odhajanju je v četrtek sprejela še zadnje ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Razglasila je epidemijo, s ponedeljkom pa bodo zaprli vse vrtce, osnovne in srednje šole ter fakultete. Zapiranje šol zadeva 300.000 ljudi; starši mlajših otrok bodo morali poiskati varstvo ali pa bodo ostali doma. Mnogi vrtci in šole bodo samevali že danes.

V preteklih dneh so na meji z Italijo vzpostavili šest nadzornih točk, kjer zavračajo tuje državljane, ki niso zdravi oz. nimajo potrdila, da niso okuženi s koronavirusom. V četrtek zvečer pa so slovensko-italijansko mejo zaprli za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo z nekaj izjemami zaprta tudi za tovorni promet.

Pričakovati je, da bo v kratkem ustavljeno tudi delo sodišč. Zakon o sodiščih določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. V času trajanja teh posebnih ukrepov procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja.

Število okuženih v Sloveniji eksponentno narašča. Premier Janez Janša, katerega tretja vlada bo po pričakovanjih danes potrjena, je že za danes napovedal sprejetje dodatnih ukrepov. Po predlogu infektologov se bo zaustavilo javno življenje v Sloveniji.

Treba bo zagotoviti tudi namestitvene kapacitete za okužene, ki niso kritični. Po besedah verjetnega novega obrambnega ministra Mateja Tonina bi lahko s kapacitetami vojske dobili dodatnih 300 bolniških postelj. Del bi jih lahko zagotovili v eni od vojašnic, katera bi bila najprimernejša, pa bo po njegovih napovedih znano danes dopoldne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.