6. 9. 2020, 10:56 | Vir: STA

V Sloveniji na novo okuženih 43 ljudi

profimedia

V Sloveniji so v soboto opravili 1212 testov na novi koronavirus in ob tem potrdili 43 primerov okužbe. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Bolnišnično zdravljenje je v soboto potrebovalo 23 ljudi, od tega trije intenzivno terapijo. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo, je objavila vlada. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je aktivnih okužb 514.

Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej v Sloveniji potrdili pri 3165 ljudeh, umrlo je 135 bolnikov s covidom-19.

V soboto so nove okužbe potrdili v 27 občinah, največ v Ljubljani, in sicer šest. V glavnem mestu je po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 96 oseb. Po štiri nove okužbe so v soboto potrdili v občinah Maribor in Šentjur, po dve v Celju, Medvodah in Destrniku ter pri tujcih. V ostalih 21 občinah so potrdili po eno novo okužbo.

Največ novih okužb, to je 11, so v soboto potrdili pri osebah, starih od 25 do 34 let. Eno manj so potrdili v naslednji starostni skupini, to je od 35 do 44 let. Po pet okuženih so potrdili v starostnih skupinah od 45 do 54 let in od 55 do 64 let. Štiri okužbe so potrdili v starostni skupini od 65 do 74 let. Po tri nove okužbe so potrdili v dveh mlajših starostnih skupinah, in sicer v starostni skupini od pet do 14 let ter v skupini od 15 do 24 let. Dve potrjeni okužbi sta bili v soboto v skupini oseb, starih od 75 do 84 let.

Od na novo odkritih primerov v soboto je bilo devet takih, ko so osebe že bile v karanteni, izmed uvoženih pa gre v enem primeru za osebo, ki je virus prinesla iz Grčije.

"Grčija je postala ena izmed držav, kjer število okuženih raste, mi pa imamo tam kar dosti turistov. Tako da je vprašanje časa, kdaj jih bomo začeli opozarjati, naj se vračajo," je za Radio Slovenija dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Starostna struktura okuženih se počasi zvišuje, zato je pričakovati večjo obremenitev bolnišnic. Krek je ob tem pozval vse, ki imajo starše oz. svojce v domovih za starejše, naj skušajo zmanjšati število obiskov oz. naj se pri obiskih držijo vseh danih navodil, da bodo ohranili domove brez covida-19.

Inšpektorji tudi danes preverjajo spoštovanje vladnega odloka o obveznem nošenju mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih. Napovedali so, da bodo tokrat izrekali tudi globe. Rezultate nadzora bodo objavili v ponedeljek, je še poročal Radio Slovenija.

Tudi v petek so v Sloveniji potrdili 43 okužb z novim koronavirusom, tako kot v soboto, a so v petek opravili skoraj 500 testiranj več kot v soboto, in sicer 1708.

V Sloveniji so doslej skupaj opravili 166.785 testiranj. Največ v enem dnevu doslej so jih opravili v četrtek, in sicer 1733.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.