21. 3. 2020, 15:12 | Vir: STA

V Sloveniji od petka 42 dodatnih okužb, trgovci pozivajo k več strpnosti

profimedia

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupaj 383 osebah v Sloveniji, kar je 42 več kot v petek. Kot so še objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so doslej opravili skupaj 12.162 testiranj.

V petek je bilo do 14. ure po državi skupaj potrjenih 341 okužb, opravili pa so 10.980 testiranj.

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel danes do 10. ure, 130 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 65 iz savinjske, 35 iz podravske, 24 iz gorenjske, 16 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, štirje iz posavske ter trije iz zasavske regije.

Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 85, sledita Šmarje pri Jelšah (41) in Metlika (25). Zaskrbljujoč je podatek, da je število okuženih v Šmarju od petka poskočilo za osem. V Ljubljani je naraslo za devet.

Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 186 žensk in 193 moških. Doslej je zaradi covida-19 v Sloveniji umrl en človek, to je bil že pred dnevi starejši oskrbovanec metliškega doma upokojencev.

Največ obolelih je v starostni skupini od 30 do 49 let, skupaj 126. Najmanj jih je v skupini do 15 let, in sicer 22.

Še posebno obvestilo!
V Mercatorju so danes kupce znova pozvali k strpnosti, ohranjanju medsebojne razdalje in upoštevanju omejitve števila oseb v trgovini. V več njihovih trgovinah je prišlo do prerivanja in nespoštovanja ukrepov, zato so za pomoč zaprosili tudi organe za ohranjanje reda. Živil je dovolj, prednost imajo ranljivejši, so izpostavili.

"Tako nedopustno vedenje smo v petek in danes beležili v trgovinah na Proletarski in Zaloški cesti, v Zupančičevi jami, na Vevčah, v Savskem naselju v Ljubljani ter v marketu Brežice, Žana Žalec, Levec, Križevci, Marjanca Radgona in Rogatec," so navedli.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord