A.B. | 15. 12. 2021, 15:10

V Sloveniji potrdili 10 okužb z omikronom: gre za skupka primerov, ki med seboj nista povezana

Nebojša Tejić/STA

Omikron, ki ga je slovenska stroka včeraj potrdila pri štirih testiranih osebah na Metelkovi v Ljubljani, je po doslej znanih informacijah okužil 10 državljank in državljanov Republike Slovenije. Na današnji novinarski konferenci je spregovoril Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani in pojasnil, da so najnovejši podatki molekularnega razvoja seva omikron pokazali, da je le-ta nastajal neodvisno od ostalih sevov koronavirusa in da se je omikron v Sloveniji pojavil v dveh skupkih, ki med seboj nista povezana. 

Zdaj je jasno tudi, od kod je prišel novi sev v Slovenijo: ''Gre za dve ločeni žarišči okužb. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov. Zaznali so tudi sekundarne primere prenosov znotraj teh dveh skupkov.'' Tako so danes potrdili na NIJZ in dodali, da so okužene osebe z novim sevom poročale o lažjem poteku bolezni z blagimi simptomi. Epidemiološka raziskava še vedno poteka. 

Več o današnji novinarski konferenci, na kateri je Borut Štrukelj izrazil prepričanje, da bi se ob neupoštevanju trenutnih epidemioloških ukrepov virus najverjetneje širil tako hitro, da bi lahko ena oseba okužila od 20-30 drugih ljudi, pa si lahko preberete TUKAJ. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ