2. 7. 2020, 11:09 | Vir: STA

V Sloveniji potrdili 21 okužb s koronavirusom. Največ po 16. aprilu.

Profimedia

V Sloveniji so v sredo ob 1198 testiranjih potrdili 21 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se je zdravilo devet bolnikov s covidom-19, nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, prav tako niso nikogar odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Doslej so v Sloveniji potrdili skupno 1633 okužb.

Skupno število okužb je sicer danes le za 20 večje kot v sredo, saj so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) informacijo o eni ugotovljeni okužbi iz občine Šentjernej naknadno, po ponovljenih testih, preklicali.

V zadnjih dneh so okužbo potrdili tudi pri odrasli osebi v Vrtcu Otona Župančiča v Oplotnici. Kot so zapisali na spletni strani občine, je vrtec skladno z navodili NIJZ sprejel vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa.

Stanislava Stegne, ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica, pod katerega sodi oplotniška enota, je za STA danes povedala, da so takoj potem, ko so bili obveščeni o okužbi s strani NIJZ, obvestili starše vseh desetih otrok, ki bi lahko imeli stik s to okuženo osebo. Otroke so starši odpeljali domov in dobili od NIJZ navodila za nadaljnje ravnanje.

Naslednjih 14 dni bo ta vrtčevska skupina ostala doma, medtem ko ostali deli vrtca, tudi omenjene enote v Oplotnici, nemoteno delujejo naprej. Ravnateljica je poudarila, da so vse prostore še enkrat temeljito očistili in razkužili, že prej pa so spoštovali vsa navodila glede preprečevanja širjenja virusa.

Okužbo so po poročanju medijev potrdili tudi pri študentki, ki je v ljubljanskem Vrtcu Hansa Christiana Andersena pomagala pri varstvu otrok. Okužena je takoj, ko se je pojavil sum okužbe, ostala doma. Za 21 otrok in dve zaposleni pa so odredili 14-dnevno karanteno.

Izjava Bojane Beović

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je za današnjo oddajo Svetovalni servis na Radiu Slovenije pojasnila, da velik del novih okužb še vedno prihaja iz tujine, čeprav imamo tudi širjenje po državi iz neprepoznanih virov. "Ti, ki okužbo prinesejo od drugod, pa povzročijo dodatne primere pri nas, v družini, delovnih okoljih. To je zelo zaskrbljujoče," je opozorila.

"Ti, ki zbolevajo v zadnjih dneh, večinoma niso bili iz tveganih skupin. Prav v zadnjih dneh pa je prišlo tudi do hujšega primera," je za radio še pojasnila Beovićeva.

Spomnila je tudi na simptome okužbe z novim koronavirusom. V začetku se simptomi kažejo kot prehladno obolenje, lahko so prisotne bolečine v mišicah in driska. Zelo značilen simptom je izguba voha, kar okužbo s koronavirusom ločuje od drugih okužb dihal. Po kakem tednu od okužbe pa se pri nekaterih bolnikih virus preseli na pljuča, razvije se pljučnica, oseba težko diha.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord