2. 3. 2021, 22:27 | Vir: STA

V Sloveniji potrdili več primerov nigerijske različice koronavirusa

Daniel Novakovič/STA

Po angleški in južnoafriški različici so v Sloveniji potrdili še nigerijsko različico novega koronavirusa, za zdaj pri sedmih osebah. Za zdaj ne kaže, da bi ta različica povzročala težji potek bolezni, podobno kot pri južnoafriški pa naj bi se z njo lahko okužili kljub preboleli bolezni oziroma cepljenju.

Nigerijsko različico koronavirusa so odkrili v laboratoriju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kar so jim v bolnišnici tudi potrdili. Podatke, dostopne v mednarodni bazi, pa je prvi razkril Sebastian Pleško s Sledilnika za covid-19, je poročala televizija. V Kranju naj bi šlo za primer sedemletne deklice, v laboratoriju iz Maribora 56-letne ženske, v Novem mestu pa osemletnega dečka. Danes so tem primerom dodali še štiri, kar je skupaj najmanj sedem.

Pleško je ob tem za televizijo opozoril, da nigerijska različica virusa tako kot južnoafriška vsebuje mutacijo, ki naj bi zmanjšala učinkovitost protiteles. "Kljub temu, da smo virus na primer preboleli, se lahko ponovno okužimo," opozarja.

Razkril je tudi, da naj bi bila južnoafriška različica v Sloveniji potrjena že 9. februarja, in sicer pri 54-letnem moškem, torej še preden se je z njim okužil mariborski zdravnik, ki se je vrnil iz Namibije.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na današnji vladni novinarski konferenci sicer povedal, da je bilo v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške, o prisotnosti nigerijske različice pa, kot je dejal, tako uradno kot neuradno ne ve ničesar. Uradno poročilo o prisotnosti posameznih različic koronavirusa v Sloveniji sicer pričakuje v sredo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord