A.B. | 29. 1. 2022, 14:20

V Sloveniji razkrinkali družbo, ki je tihotapila PREPOVEDANE ...

Profimedia

Policija in Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) sta ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola razkrinkala mednarodno tihotapsko družbo, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila na območju EU. V poročilu so zapisali, da so s skupnimi močmi zasegli več kot 38 ton tobaka ter ostali material in stroje, s katerimi so vodili nezakonito proizvodnjo. 

V preteklem tednu so preiskovalni organi izvedli zaključne preiskovalne aktivnosti in opravili hišne preiskave na 11 naslovih na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana. Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na mariborski policijski upravi, Stanko Vidovič, je dejal, da so v opravljenih hišnih preiskavah odkrili dva nezakonita obrata tobačnih izdelkov. Po prvih podatkih so v pretekli torek zasegli več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot devet ton drobno rezanega tobaka. Poleg tega so zasegli tudi 29 milijonov cigaretnih filtrov, dva stroja za drobno rezanje tobaka, stroj za drobljenje tobačnih listov, stroj za izdelavo cigaret, deset ton cigaretnih škatel, viličar ter elektronske naprave in najdeno dokumentacijo. 

Proizvodnja tobačnih izdelkov je bila namenjena črnemu trgu, v postopku ilegalne preprodaje zaseženega materiala pa bi tihotapska družba državni proračun prikrajšala za približno 6,8 milijona evrov - ob tem bi zase ustvarila dobiček v višini slabih 12 milijonov evrov. V opravljeni preiskavi so zaznali tudi sum, da so člani tihotapske družbe izvajali davčne zatajitve, za katere pa je predpisana kazen zapora od enega do osmih let - v primeru davčne zatajitve v okviru hudodelske družbe, pa od treh do 12 let. 

Na podlagi evropskega naloga so preiskovalni organi v Sloveniji in na Hrvaškem prijeli dva člana tihotapske organizacije, skupaj pa so v zadevi ukvarjanja z nezakonitim poslom zaznali še deset ljudi in štiri pravne osebe.  Vse preiskovalne aktivnosti zadnjega tedna so bile del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji (ker je bila slednja osrednja tarča ilegalne združbe). Zaradi nadaljnje nezakonite prodaje so francoski varnostni organi preiskovali mednarodno tihotapsko družbo, ki je iz Slovenije in Poljske v Francijo dostavljala ponarejene cigarete. V preiskavi so ugotovili, da so najmanj štiri dostave cigaret v skupni teži 30 ton v državo dostavili iz Slovenije z uporabo tovornih vozil slovenskih podjetij. O tem so nato obvestili slovenske varnostne organe in izdali več evropskih preiskovalnih nalogov preko pristojnega francoskega tožilstva in sodišča na Specializirano državno tožilstvo RS in Okrožno sodišče v Mariboru. 

Stanko Vidovič je še dodal, da je bil tobak v Slovenijo iz Bolgarije preko Hrvaške pripeljan zakonito, a so ga v naši državi predelali v tobačne izdelke, ki so jih potem ilegalno izvažali na črne trge v Franciji in drugih državah Evropske unije. Oba nezakonita obrata, ki so ju odkrili v Sloveniji, sta se po njegovih besedah nahajala v okolici Ljubljane.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord