14. 12. 2021, 20:13 | Vir: STA

V Sloveniji se začenja cepljenje proti covidu-19 za otroke

Daniel Novakovič/STA

V Sloveniji je od danes na voljo cepivo proti covidu-19 za cepljenje otrok, starih od pet do 11 let. Cepljenje bo večinoma potekalo v cepilnih centrih pa tudi na pediatrični kliniki, kjer bodo otroke začeli cepiti v četrtek. Trenutno imajo prijavljenih 70 otrok, je povedal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je v ponedeljek sprejela stališče pediatrične stroke, da je cepljenje posebej priporočeno za otroke s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami s tveganjem za hujši potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem, je na dopoldanski vladni novinarski konferenci spomnila Marta Grgič Vitek z NIJZ.

Kot je pozneje v izjavi za medije dodal Pokorn, so glede varnosti in učinkovitosti cepiva izoblikovali priporočilo, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za vse ostale otroke. S cepljenjem se namreč zmanjša število okužb in verjetnost hudega poteka bolezni, otrokom pa bi tako med drugim omogočili normalno izvajanje izobraževalnih procesov.

Po napovedih Pokorna bodo s cepljenje otrok na pediatrični kliniki začeli v četrtek. Cepljenje otrok bo večinoma potekalo v cepilnih centrih, cepili bodo pediatri, ki so se, kot je spomnil, že do zdaj precej angažirali pri cepljenju otrok, starih do 12 do 15 let.

V manjših krajih bodo otroke lahko cepili tudi v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih. Starši naj otroke na cepljenje prijavijo v cepilnem centru, prek aplikacije zVem ali pri pediatrih, nato bodo prejeli obvestilo o terminu, je pozval Pokorn.

Za cepljenje na pediatrični kliniki je trenutno prijavljenih 70 otrok od petega do 11. leta, večinoma so to otroci zaposlenih, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov. Te bodo v prihodnjih dneh tudi pozvali oz. obvestili, da obstaja možnost cepljenja tudi na pediatrični kliniki.

Ena viala cepiva, prilagojena za otroke, vsebuje 10 odmerkov cepiva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.