18. 9. 2020, 11:00 | Vir: STA

V Sloveniji rekordno tako število testov kot število okuženih

profimedia

V četrtek so Sloveniji opravili 3557 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej, in pri tem potrdili rekordnih 137 okužb, je vlada sporočila na Twitterju. Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 1116 ljudi. Intenzivno zdravljenje potrebuje 11 bolnikov s covidom-19, štirje bolniki so umrli.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 67 bolnikov s covidom-19, v četrtek so jih v domačo oskrbo odpustili tri. S pomočjo ventilatorja diha devet bolnikov s covidom-19.

Podatki Sledilnika za covid-19 tudi kažejo, da je bilo v četrtek med zaposlenimi v zdravstvu potrjenih 18 okužb, med zaposlenimi v domovih za starejše dve in devet med oskrbovanci domov.

Okužbo so v četrtek potrdili v več kot 60 občinah, največ, 37, so jih zabeležili v Ljubljani, kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Po pet so jih v četrtek potrdili v Kranju in Kamniku, v Mariboru in Šmarju pri Jelšah po štiri, po tri primere okužb so potrdili v občinah Rogaška Slatina, Pivka, Domžale, Ilirska Bistrica, Trbovlje in Slovenj Gradec. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, sta bila od v četrtek potrjenih 137 primerov okužbe dva primera uvožena iz Avstrije, 81 primerov je bilo lokalnega izvora, 42 pa neznanega izvora. Med štirimi umrlimi pa sta bili dve osebi iz koroškega doma starejših, pri čemer je ena umrla v domu, ena pa na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Kacin je poudaril, da je stanje glede epidemioloških preiskav v državi na robu zmogljivosti, saj "epidemiologi delajo na polno". V četrtek je z delom začel tudi klicni center v Celju, mobilna ekipa pa je danes obiskala tudi Perutnino Pivka, saj je stanje tam še vedno zaskrbljujoče, je pojasnil.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 4195 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 140 bolnikov s covidom-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.