30. 6. 2021, 07:00 | Vir: STA

V Sloveniji vse bolj priljubljeno postaja rokovanje s plačilnimi karticami

Profimedia

Če je za nakup osnovnih potrebščin kartice lani vsakodnevno uporabljalo 17 odstotkov Slovencev, se je letos delež zvišal na 24 odstotkov. Debetna kartica od leta 2018 ostaja najpogosteje uporabljena metoda plačevanja, kaže raziskava Masterindex.

Debetno kartico uporablja 48 odstotkov Slovencev, starih med 18 in 55 let, njena priljubljenost pa se z leti veča - s 77 odstotkov v lanskem letu na 82 odstotkov v letošnjem.

Gotovina je vse manj priljubljena. Za vsakodnevne nakupe jo uporablja 22 odstotkov vprašanih, potem ko je bil lani ta delež 24-odstoten, izhaja iz raziskave družbe Mastercard o plačilnih trendih in navadah Slovencev, ki jo je junija med več kot 1000 posamezniki s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWI) izvedla agencija Mediana.

Mobilno plačevanje kljub rasti medtem še ni doseglo priljubljenosti kartic. Glede na lani se je za devet odstotnih točk povečal delež ljudi, ki so vsaj enkrat plačali z mobilnim telefonom (48 odstotkov).

Če je lani pametni telefon za spletne nakupe uporabljajo 46 odstotkov Slovencev, se je letos ta delež povečal na 53 odstotkov. Mobilno plačevanje se je zmanjšalo v trgovinah in na bencinskih črpalkah (z lanskih 56 odstotkov na letošnjih 44 odstotkov) ter v restavracijah in barih (s 26 na 19 odstotkov), kar gre pripisati okoliščinam epidemije covida-19.

Tri četrtine Slovencev, 76 odstotkov, plačuje prek spleta

Glede na lani se je zmanjšalo število tistih, ki tovrstnega plačevanja sploh ne uporabljajo, in sicer s šest na štiri odstotke.

"Epidemija covida-19 pri več kot polovici anketiranih ni vplivala na pogostost spletnega plačevanja (58 odstotkov), kljub temu pa je 30 odstotkov Slovencev preko spleta nakupovalo pogosteje. Skoraj trikrat več je tistih, ki so z epidemijo šele začeli spletno nakupovati (devet odstotkov), med njimi je štiri odstotke takšnih, ki bodo s to prakso tudi nadaljevali. Na drugi strani pa je za polovico manj tistih, ki jih epidemija ni prepričala o spletnem nakupovanju (trije odstotki v 2021, osem odstotkov v 2020)," so pojasnili v Mastercardu.

Večina Slovencev, 87 odstotkov, pozdravlja letošnjo zakonodajno novost pri potrjevanju spletnih plačil, ki zahteva dvojno potrjevanje vseh spletnih nakupov in posledično krepi varnost potrošnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.