27. 11. 2021, 09:30 | Vir: STA

V Sloveniji za zdaj niso potrdili primera različice koronavirusa omikron

profimedia

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) s sekvenciranjem niso potrdili nobenega primera nove različice novega koronavirusa omikron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, je NLZOH danes objavil na Twitterju. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico v petek označila za skrb vzbujajočo.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko omenjena različica bolj nalezljiva kot druge. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, kot je denimo trenutno prevladujoča različica delta, so v petek sporočili iz WHO.

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice v petek odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja Južne Afrike.

Slovensko zunanje ministrstvo je v petek slovenskim državljanom, ki so v Južni Afriki, svetovalo, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, pa MZZ svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Slovenska vlada je na dopisni seji v petek zvečer dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Določila je obvezno karanteno za tiste, ki imajo prebivališče na območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost različice omikron, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževali na teh območjih. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo s tveganih območij, ki jih bo objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, pa vstopa v državo ne bodo dovolili, je še zapisala vlada. Sprememba odloka velja od danes.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.