A. B. | 15. 3. 2022, 20:30

V Slovenijo po liter: se vam splača?

Gorivo.

Profimedia

Naši sosedje se te dni zatekajo v Slovenijo, ob tem pa nastajajo dolgi zastoji. 

Enormna zvišanja cen bencina in dizla v Sloveniji netijo splošne razprave. Cena litra 95-oktanskega bencina zdaj znaša 1,503 evra, za liter dizelskega goriva je treba odšteti 1,541 evra.

To je k nam privabilo Italijane, saj pri nas odštejejo občutno manj denarja kot v svoji domovini. Kot piše AMZS, Italijani za 95-oktanski bencin iz prihrankov odštejejo 2,071 eura na liter, za 98-oktanskega 2,279 eura, medtem ko za liter diezelskega goriva odštejejo 1,988 eura na liter. 

Italijani so se prav zato množično pripravljeni pripeljati tudi v Slovenijo, saj pri nas preprosto svoj rezervoar napolnijo ceneje. To se splača predvsem tem, ki živijo ob meji. 

Vendar pa množični obiski Italijanov naših črpalk povzročajo tudi težave, saj pred njimi nastajajo kolone vozil, kar je za 24ur.com izpostavil tudi briški župan Franc Mužič: "Zavedam se stiske ljudi, ki imajo probleme na poti v službo, po raznih opravkih, zaradi te dolge kolone, ki se v trenutku pojavi tudi v dolžini kilometer ali celo dveh."

V Občini Miren-Kostanjevica v Novi Gorici dodajajo, da naj bodo državljani strpni, saj je v prvi vrsti nuja zagotoviti varnost v cestnem prometu.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol