20. 3. 2020, 16:26 | Vir: STA

V Slovenijo prispelo novih 300.000 zaščitnih mask

Nebojša Tejić/STA

Civilna zaščite je danes v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja. "S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje," je ob prevzemu povedal obrambni minister Matej Tonin.
 

Minister se je posebej zahvalil predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu, fundacijam, ki so donacijo omogočile, pa tudi transportnemu podjetju, ki je prevoz opravilo brezplačno.

Poudaril je, da dnevno dobivajo informacije o potrebah zdravstvenega sistema. "Dnevno naši logisti po vsej Sloveniji razvažajo najnujnejšo opremo," je pojasnil. Kot je dodal, vsak dan dobijo tudi poročilo, koliko opreme je prišlo v njihova skladišča in koliko robe je bilo izdane.

Skupaj s četrtkovo donacijo bi tako imeli 800.000 zaščitnih mask, a je številka že padla, saj jih sproti delijo zdravstvenim zavodom, ki jih najbolj potrebujejo, je povedal minister.

Povedal je še, da je bil v stiku tudi z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki je napovedal dodatno donacijo 100.000 kirurških mask. Prav tako se je obrambni minister ponovno zahvalil tudi gospodarski in obrtni zbornici, ki nameravata angažirati svoje člane pri zagotavljanju zaščitne opreme.

Tonin je komentiral tudi napoved premierja Janeza Janše, da bo Slovenska vojska v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Kot je napovedal, bodo danes preko službe za odnose z javnostmi posredovali enotno kontaktno točko. Preko nje se bodo po njegovih besedah lahko prijavili prostovoljci, ki jih služenje domovini zanima. Bodo pa morali opraviti varnostno in zdravstveno preverjanje.

Precej besede pri donaciji je sicer imel predsednik Evropske nogometne zveze Čeferin, ki je poklical svojega prijatelja in ustanovitelja podjetja Alibaba Jacka Maja in ga prosil za pomoč.

Prevoz zaščitnih mask iz Belgije je organizirala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Država se sicer v zadnjih dneh trudi, da bi zdravniškemu osebju zagotovila dovolj zaščitnih mask. V četrtek je v Slovenijo prispela pošiljka 413.000 navadnih kirurških mask, ki naj bi jih po napovedih poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana najprej razdelili zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, nekaj jih bo morda lahko šlo tudi v lekarne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.