8. 12. 2021, 15:07 | Vir: STA

V Slovenijo prispelo zdravilo proti covidu-19 molnupiravir

Tamino Petelinšek/STA

V Slovenijo je prispelo protivirusno zdravilo molnupiravir za preko 5700 zdravljenj, je danes sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Namenjeno je obolelim s covidom-19, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni. Najprej bo zdravilo za prevzem na voljo v štirih bolnišnicah. Predvidoma bo na voljo s ponedeljkom.

Protivirusno zdravilo molnupiravir lahko pri ljudeh, ki imajo dejavnike tveganja, prepreči hospitalizacijo ali celo smrt, je v današnji izjavi za javnost povedala predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Po ministrovih besedah pa je ključno pri tem zdravilu to, da ga za razliko od prejšnjih ni treba prejemati intravenozno ali podkožno, temveč je v obliki tablet.

Najbolj pomemben dejavnik tveganja za težji potek covida-19 je starost, ostali pa so izredno prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija, srčno popuščanje in druge srčne bolezni, ledvična odpoved, jetrne bolezni.

Dejavnik tveganja je po besedah Lejko Zupančeve tudi nosečnost, a zdravila molnupiravir nosečnicam ne bodo predpisovali, ker obstaja možnost poškodovanja ploda. Prav tako ga ne bodo predpisovali doječim materam in otrokom.

Pri ženskah v rodni dobi se bo pred predpisovanjem zdravila morala izključiti nosečnost, za čas petdnevnega jemanja zdravila in še štiri dni po zaključku zdravljenja se bodo morale ženske zavezati tudi k uporabi zanesljive kontracepcije, prav tako to velja za moške, ki so partnerji žensk v rodni dobi, je dejala Lejko Zupančeva.

Protokol glede predpisovanja zdravila predvideva, da bo glavno indikacijo postavil zdravnik, ki bo prišel prvi v stik z bolnikom. Se bo pa posvetoval z enim od zdravnikov iz covidnih bolnišnic in če se bosta oba strinjala, se po besedah Lejko Zupančeve pričakuje, da bosta zdravnik in bolnik podpisala soglasje za jemanje zdravila. To je potrebno, ker zdravilo še nima uradnega dovoljenja za promet, je pojasnila.

Napovedala je, da se bo distribucija zdravila začela najkasneje v petek, a verjetno ga ne bodo mogli uporabljat pred ponedeljkom. S ponedeljkom naj bi vzpostavili tudi t.i. molnupiravirni telefon, kjer se bodo zdravniki lahko posvetovali.

Bolnik zdravila ne bo šel iskati sam, ampak bodo v bolnišnico zdravilo šli iskati svojci, morda reševalec

Najprej bo zdravilo na voljo v štirih covidnih bolnišnicah, to je v obeh univerzitetnih kliničnih centrih, v celjski bolnišnici in Kliniki Golnik. Ko bo logistika dodobra izdelana, pa bo zdravilo na voljo v vseh bolnišničnih lekarnah. Lejko Zupančeva pričakuje, da se bodo te zadeve uredile sredi prihodnjega tedna.

Bolnike, ki bodo jemali zdravilo, bodo spremljali tako kot ostale covidne bolnike, Lejko Zupančeva pa med samim jemanjem ne pričakuje kakšnih posebnih resnih stranskih učinkov.

V Sloveniji medicinska stroka ves čas sledi svetovnemu razvoju, je ob tem danes poudaril minister in spomnil, da smo pred letom dni med prvimi na svetu imeli dostopna cepiva proti covidu-19. Dejal je, da sta Nacionalni inštitut za javno zdravje in klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja naredila pomembne korake, da smo v tem mesecu prejeli zdravilo molnupiravir.

Vnovič je poudaril tudi, da je cepljenje ključni ukrep za omejevanje epidemije, seveda pa bodo tisti, ki imajo večjo verjetnost za težji potek bolezni, lahko prejeli to zdravilo po presoji stroke.

Vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaža Jereb pa je dejal, da molnupiravir ni primeren za kritično bolne, imajo pa tudi pri teh bolnikih nekaj zdravil, ki jih uporabljajo.

V okviru Zdravniške zbornice Slovenije je bilo v torek tudi opravljeno izobraževanje zdravnikov glede predpisovanja tega zdravila.

Govorniki so danes poudarili, da so epidemiološke razmere v Sloveniji še vedno resne in da je v povezavi s covidom-19 trenutno hospitaliziranih kar nekaj otrok.
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord