13. 1. 2019, 12:57 | Vir: STA

V snežnem plazu v Avstriji umrli najmanj trije Nemci

profimedia

Snežni plaz je pri kraju Lech v avstrijski deželi Predarlsko v soboto terjal najmanj tri smrtne žrtve, četrto osebo še pogrešajo. Štirje nemški smučarji so po prvih izsledkih policije smučali na zaprti progi, ko jih je zasul plaz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Smučarje so začeli iskati šele v soboto zvečer, potem ko se niso vrnili domov. Našli so jih okoli 23. ure, ko jim ni bilo več pomoči. Iskalne akcije za pogrešanim 28-letnim smučarjem trenutno ne morejo nadaljevati, saj je nevarnost snežnih plazov prevelika. Umrli so bili stari 32, 36 in 57 let.

Razmere v Avstriji so se po obilnem sneženju v preteklih dnevih sicer nekoliko umirile, a danes že pričakujejo novo obilno pošiljko snega, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Predarlskem in na vzhodu Tirolske znova pričakujejo, da se bo snežna odeja odebelila za dodaten meter, v gorah tudi do dva metra. Ponekod bi lahko sneg prehajal v dež. Avstrijski vremenoslovci napovedujejo umiritev razmer šele v torek, za sredo napovedujejo celo sonce.

Na Tirolskem in Predarlskem so znižali stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi na 3. stopnjo, a oblasti opozarjajo, da so zunaj urejenih snežnih prog razmere še vedno kritične. Nevarnost pred plazovi ostaja na delih Zgornje Avstrije velika, večinoma pa so jo znižali na znatno. Na Spodnjeavstrijskem in avstrijskem Štajerskem pa za nekatera gorata območja velja 4. stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Trenutno na več ogroženih območjih, kjer razmere dopuščajo, poteka načrtovano sprožanje plazov. Zaradi ogromnih količin snega pri čiščenju v šestih deželah pomaga tudi okoli 900 avstrijskih vojakov, največ od njih na Solnograškem. Največ dela imajo s čiščenjem snega s streh stavb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.